Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
1994)BERITA HARIAN – 7 NGO buat laporan polis berhubung kekeliruan DNA babi
05 Jun 2014

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Martabat Jalinan Muhibbah Malaysia (MJMM) dan enam badan bukan kerajaan (NGO) hari ini membuat laporan polis berhubung kenyataan mengelirukan pengguna umat Islam di negara ini mengenai isu penemuan Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi dalam coklat Cadbury.

Enam NGO itu ialah Ikatan Rakyat Insan Muslim Malaysia (IRIMM), Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia (JMM), Persatuan Veteran Tentera Melayu (PVTM), Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana Malaysia (IKHLAS), Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin (PMSP) dan Gerak Kerja Ayahanda Negeri Selangor(GEGAS). 
Presiden MJMM, Abdul Rani Kulup Abdullah yang diiringi 30 anggota beberapa NGO yang lain, membuat laporan polis pada 11.30 pagi tadi di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi. 
“Kelmarin, JAKIM mengesahkan dua sampel produk coklat Cadbury yang diambil terus dari kilang syarikat itu disahkan oleh makmal Jabatan Kimia, tidak mengandungi DNA babi.

“Sebelum ini, Kementerian Kesihatan mengeluarkan kenyataan bahawa ia telah mengesan ‘porcine’ atau DNA babi dalam coklat susu dan kacang Hazel serta coklat susu dan badam bagi kelompok produk itu bertarikh luput 13 November 2014 dan kelompok bertarikh luput 15 Januari 2015,” katanya.

Sehubungan itu, Abdul Rani menggesa pihak bertanggungjawab untuk mengambil tindakan proaktif bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

Sementara itu, Presiden JMM, Azwanddin Hamzah menggesa Kementerian Kesihatan dan JAKIM memberi penjelasan lebih baik kepada rakyat berhubung isu ini. 
Semalam, Kementerian Kesihatan menyiasat pegawai yang membocorkan laporan awal ujian DNA babi dalam coklat Cadbury, sebelum ujian makmal kedua sempat dijalankan untuk mengesahkan kandungan itu.

kelmarin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, berkata analisis makmal Jabatan Kimia terhadap dua produk coklat susu Cadbury – Roast Almond dan Hazelnut (badam dan kacang hazel) – disahkan tiada DNA babi.

Turut hadir, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan yang menggesa supaya Kementerian Kesihatan dan JAKIM bekerjasama dalam memberi penjelasan yang telus berkaitan isu ini sebelum mengeluarkan fatwa yang sahih.

“Kita minta perkara ini dapat diselesaikan dengan cara baik dan minta pengguna bersabar dalam isu ini,” katanya.

– BERNAMA