Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2069) BERITA HARIAN 26/7/2014 – NASIONAL Badan khas urus permit derma – PPIM
26 Jul 2014

Badan khas urus permit derma

Kerajaan perlu bertindak kawal sebarang permohonan elak berlaku penipuan

Kuala Lumpur: Kerajaan harus menubuhkan satu badan khas bagi mengawal sebarang permohonan atau permit meminta derma yang dilakukan oleh sindiket khususnya membabitkan isu Gaza. 

Badan itu bertujuan membendung kegiatan pihak tidak bertanggungjawab yang mengaut keuntungan jutaan ringgit hasil kutipan derma daripada orang ramai.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, berkata hal seperti ini banyak berlaku khususnya bila berlaku bencana alam dan peperangan membabitkan negara Islam. 

Sindiket kini lebih kreatif 

Katanya, sindiket kini lebih kreatif dan agresif apabila mengupah individu dengan gaji yang lumayan dan menyuruh mereka meletakkan tabung di pasar malam ataupun di surau dan masjid. 

“Mereka memperoleh hingga jutaan ringgit, duit itu tidak disalurkan kepada kepada penduduk Gaza, sebaliknya untuk kegunaan sendiri. 
“Saya meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) memantau kegiatan ini yang kini semakin membimbangkan,” katanya ketika dihubungi BH, semalam. 

Beliau turut menasihati orang ramai agar meneliti dulu tabung dan permit mereka yang diluluskan kerajaan sebelum menderma. 

Sementara itu, Penganalisis Jenayah, Kamal Affendi, berkata orang ramai dinasihatkan tidak mudah percaya dalam memberi derma kepada pusat derma bergerak di sekitar ibu kota. 

“Ini dikhuatiri pusat derma bergerak itu hanya menggunakan gambar mangsa di Palestin untuk mendapat simpati, sebaliknya ia digunakan untuk mengaut keuntungan dan mengambil kesempatan,” katanya.