Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
1865) 21/04/2014 – DISEBALIK COCA-COLA
21 Apr 2014

Tahukah anda tentang Coca Cola?
Siapakah disebalik Coca Cola dan yang paling penting adakah Coca Cola ini menyubang kepada yahudi?
Mari kita lihat pada fakta sejarah Coca Cola dahulu. Pengasas Coca Cola adalah John Stith Pemberton. Dia dalah seorang Leftenan Kolonel Tentera Gabungan Berkuda Rejimen ke-12, Georgia State Guard. Pada tahun 1850 dia telah mempunyai lesen untuk membuka farmasi sendiri. Akan tetapi, semasa dia berkhidmat sebagai ahli tentera, dia telah dikelar didada dengan pedang dan seperti kebiasaan pada masa itu, morfin menjadi ubat tahan sakit. Dia mula ketagih dengan morfin. Dengan pengetahuan yang ada, dia telah membuat satu ubat tahan sakit untuk menggantikan morfin. Dia telah mengkaji coca dan coca wine. orang awam mula merasa bimbang tentang ketagihan dan kemabukan produk yang dikeluarkan oleh John Stith Pemberton, Dalam tahun 1886, apabila Atlanta dan Fulton County menggubal undang-undang, Pemberton mendapati dirinya dipaksa menghasilkan alternatif yang bukan alkohol untuk Wain Coca Perancis. Maka dia membuat satu resepi menggunakan teknik percubaan dan kesilapan. Dengan bantuan Venable, dia Berjaya mengadunkan sirup dan air berkarbonat secara tidak sengaja. Dengan kejadian itu, Pemberton memutuskan untuk menjual air tersebut dari menjual ubat. Maka air itu deberi nama Coca Cola oleh Frank Mason Robinson

Itu serba sedikit tentang Coca Cola yang dapat diterangkan akan tetapi tahukan anda tentang kematian pengasas Coca Cola ini?
Pemberton mati pada umur 57, ogos 1888 atas kerana ketagihan dan mengidap penyakit kanser perut. Mayatnya dikebumikan  di  Linwood Cemetery, Columbus, Georgia. Tertera di batu nisanya lambang freemason dan ketenteraan. Ini untuk menunjuk bahawa dia adalah salah seorang ahli persatuan tersebut.
Disini terdapat satu tanda tanya, apakah isi kandungan yang terdapat didalam Coca Cola? Apa yang tertulis di botol Coca Cola adalah sebahagian sahaja ramuan. Bagaimanakah cop halal dapat diberi kepada Coca Cola sedangkan kita tidak tahu sepenuh isi kandungan yang terdapat didalam Coca Cola.

Kandungan gula yang tertulis di setiap botol Coca Cola mengatakan sejumlah gula diletakkan kedalam satu botol minuman akan tetapi tahukah anda berapa sudu gula yang diletakan didalam satu botol itu. Kajian mengatakan bahawa satu tin air Coca Cola mengandungi 10 kiub gula. Cuba bayangkan jika kita minum 1 botol besar air itu. Mahu dapat penyakit kencing manis dibuatnya. Salah satu rancangan antarabangsa iaitu BBC news menemuramah seorang pengarah Syarikat Coca Cola mengenai kandungan gula yang terdapat didalam produk Coca Cola. Disitu kita dapat lihat riaksi pengarah itu untuk menjawab soalan itu. Dia tidak menafikan kandungan gula didalam setiap Coca Cola. Dari situ juga kita dapat menilai adakah Coca Cola ini bagus untuk kesihatan tau tidak.

Tahukah anda, Coca Cola adalah penyumbang kepada Eagle Star Awards Gala dan didalam ini Coca Cola diberi penghargaan gold sponsor. Eagle Star Awards Gala  adalah satu acara untuk menghargai penyumbang-penyumbang kepada perkembangan israil-tenggara. Ini telah membuktikan bahawa Syarikat Coca Cola adalah penyumbang kepada yahudi.

Cuba bayangkan, dana yang diberikan oleh Coca Cola dibuat untuk membunuh orang islam. Apakah hukum untuk perbuatan itu bagi seorang orang islam? Fikirkanlah sejenak dengan fakta yang telah diberikan kepada anda

Fakta-fakta yang diambil dari :
http://2013.eaglestargala.com/sponsors.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola
http://en.wikipedia.org/wiki/John_Pemberton
http://books.google.com.my/books?id=ErHUuazZkvIC&pg=PA111&lpg=PA111&dq=John+Pemberton%27s+freemason&source=bl&ots=Z7pICbkjAM&sig=WfnlO9brtZR3wJN-bInMq8nZwQI&hl=en&sa=X&ei=medRU_3DO6mriAej1YHoDw&redir_esc=y#v=onepage&q=John%20Pemberton’s%20freemason&f=false