Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2154) ARKIB BERITA PPIM – 11/10/2014 RAKYAT MARHAEN – Bajet 2015 Kurang Tangani Agenda Bumiputera, Kos Sara Hidup, Kata NGO Melayu
21 Oct 2014

Badan bukan kerajaan (NGO) Melayu melihat pengumuman Bajet 2015 oleh perdana menteri semalam bukanlah sesuatu yang menggembirakan, malah insentif yang diumumkan Datuk Seri Najib Razak itu dibimbangi gagal menyediakan rakyat bagi berdepan kenaikan kos sara hidup. Mereka mendakwa agenda Bumiputera kurang diberi perhatian khusus kerajaan selain insentif yang bersifat sementara mungkin mengundang kelompok masyarakat yang malas bekerja. “Saya tengok peruntukan bagi Bumiputera hanya sedikit. Dari segi pemilikan ekuiti diletakkan RM600 juta. Daripada RM600 juta itu, sejauh mana mampu mencapai anggaran pertambahan bilangan penduduk Bumiputera mencapai 70%?

“Dengan bajet begitu, tidak akan mengubah ekonomi Bumiputera dalam kerangka pembangunan akan datang untuk merangka polisi pembangunan Bumiputera yang kita harapkan,” kata Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abd Rahman. Najib dalam pembentangan Bajet 2015 berkata, kerajaan melalui Ekuiti Nasional Bhd (Ekuinas) akan memperuntukkan RM600 juta bagi meningkatkan pemilikan Bumiputera dalam syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan. Katanya, peruntukan itu diberi bagi menguatkan lagi agenda Bumiputera kerana pemilikan ekuiti korporat masih belum mencapai sasaran 30% selain kawalan ke atas kebanyakan syarikat kini hanya pada sekitar 10%.

Abdullah berkata, Bajet 2015 tidak memberi fokus bagaimana kerajaan akan menyelesaikan masalah rakyat bagi menangani kenaikan kos sara hidup. Katanya, walaupun kerajaan berhasrat mengurangkan defisit fiskal, namun rakyat secara keseluruhan masih tidak melihat kerajaan serius menangani beban ekonomi. “Saya tak nampak kesan penurunan harga barang dengan insentif yang dibuat. Anggaran penurunan 4% harga barang tak dirasai.” Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) pula berpandangan walaupun kerajaan menaikkan kadar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) pada tahun depan, namun ia hanya bersifat penyelesaian jangka pendek kepada rakyat.

Presidennya Amidi Abd Manan berkata, kerajaan perlu menyedari rakyat kini begitu tertekan dengan kos sara hidup yang tinggi apatah lagi pendapatan bulanan masih tidak mencukupi. “BR1M terbukti satu mekanisme tidak sesuai menangani kos sara hidup. Ini kerana kos sara hidup bersifat harian dan mereka yang bekerja di Malaysia memerlukan pendapatan 14 bulan dalam setahun. “Gejala ini berlaku kerana kenaikan kos sara hidup.

Dengan BR1M, ia hanya dapat memenuhi keperluan waktu tertentu seperti waktu persekolahan dan perayaan. Ini tidak banyak membantu,” katanya. Beliau berkata, kerajaan jelas memainkan istilah rasionalisasi subsidi apabila rakyat juga akan menanggung kenaikan harga barang dengan peningkatan harga bahan bakar. “Ini sesuatu yang ironi dalam erti kata rasionalisasi subsidi. Mereka naikkan harga minyak, begitu juga harga makanan akan meningkat seiring dengan harga petrol. “Rasionalisasi subsidi tak begitu beri kesan kerana barangan yang diberikan subsidi akan terus mencatatkan kenaikan harga. Saya tak nampak rasional kenaikan harga minyak,” katanya kepada The Malaysian Insider. Semasa pembentangan bajet semalam, Najib yang juga menteri kewangan berkata,

Putrajaya akan meningkatkan BR1M daripada RM650 kepada RM950 bagi isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah. Bagi isi rumah berpendapatan bulanan antara RM3,000 dan RM4,000, kerajaan akan meningkatkan nilai BR1M daripada RM450 kepada RM750. Sementara itu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bimbang jika BR1M diberikan kerajaan itu akan mewujudkan golongan yang malas bekerja.

Katanya, walaupun kerajaan memberikan pelbagai insentif kepada rakyat, dibimbanginya bantuan berkenaan tidak sampai kepada rakyat secara efektif. “Saya lebih takut kita gagal memanfaatkan semua ini kerana sikap kita bila nak BR1M, tidak kerja kuat sangat, kerana bila kerja kuat tak dapat BR1M. Itu antara falsafah yang perlu dibetulkan rakyat.

“Saya melihat dari sudut pelaksanaan bajet ini, mungkin terlalu banyak insentif gagal dimanfaatkan rakyat yang jahil atau mereka yang tidak pandai menghargai,” kata Presiden PPIM Datuk Nadzim Johan. Selain mengutarakan kenaikan kos sara hidup, NGO Melayu berpandangan kerajaan perlu lebih memberi penekanan kepada aspek pembangunan pendidikan.

 “Apa yang saya tunggu ialah pengumuman kerajaan melaksanakan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) dengan lebih berkesan. Bajet kali ini tidak menyentuh bagaimana memperbaiki PBS. “Kita perlu mengecilkan jumlah pelajar di dalam kelas,” kata Amidi. Isma berkata kurangnya aspek pendidikan yang ditekankan dalam bajet kali ini mungkin kerana lebih memfokuskan kepada aspek pengurusan sekolah sedia ada.

“Mengurangkan beban pendidikan tidak disentuh sebab mereka terpaksa membuka keperluan baru dan membaiki keperluan sedia ada. Dari segi kos fizikal, ibu bapa yang menanggung beban kehidupan masih dirasakan,” kata Abdullah.

Sumber : http://www.wargamarhaen.blogspot.in/2014/10/bajet-2015-kurang-tangani-agenda.html