Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2447) RAKYAT NEWS – 29/01/2015 – Muflis : PPIM Syor Akta Baharu Bantu Individu Teraniaya
31 Jan 2015

Rakyat News
KUALA LUMPUR 29 Jan – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa agar akta baharu bagi menggantikan Akta Kebankrapan 1967 (Akta 360) perlu lebih ‘berperikemanusiaan’ bagi membantu individu teraniaya yang diisytiharkan muflis.

Menurut Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan, individu yang telah dimufliskan kini seakan menerima hukuman penjara seumur hidup berikutan akta sedia ada yang dilihat tidak berlaku adil terhadap mereka.

Justeru, katanya, akta baharu harus dirombak dan dinilai semula seberapa segera sesuai dengan keadaan semasa dengan menyediakan pelepasan secara automatik kepada penjamin sosial serta individu yang menjadi mangsa penipuan.

“Beberapa kelemahan di dalam akta sedia ada telah menyebabkan ramai menderita sehinggakan ada keluarga yang terus kehilangan tempat berteduh akibat rumah dilelong padahal mereka teraniaya. Ada juga yang dipenjara gara-gara hutang yang telah dibayar itu kurang RM50 sahaja. Takkan tidak ada langsung perikemanusiaan.
“Kita juga kesal apabila wujud situasi mahkamah tetap mengisytiharkan seseorang itu muflis tanpa merujuk siasatan polis terlebih dahulu dan adanya pihak ketiga yang ingin membantu membayarkan hutang individu muflis tetapi tidak dibenarkan Jabatan Insolvensi,” katanya kepada pemberita pada sidang media di sini semalam.

Turut bersama beliau Pegawai Kerja PPIM, Datuk Mohd. Mustaffa Hamzah.

Dalam pada itu, Nadzim berkata, pihaknya berhasrat mengadakan pertemuan segera dengan Ketua Pengarah Jabatan Insolvensi, Haslina Mansor bagi memperjelaskan keraguan mengenai beberapa isu kebankrapan yang semakin me­runcing.

“Kita berharap agar perjumpaan dapat dibuat untuk melihat semula inisiatif yang telah dijalankan bagi memastikan penimbangtara yang lebih relevan digunakan kepada lebih 300,000 individu muflis di negara ini,” katanya.
Sumber : http://www.rakyatnews.my/index.php/dari-parlimen/muflis-ppim-syor-akta-baharu-bantu-individu-teraniaya