Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2511) UTUSAN MALAYSIA – 31/12/15 – SEGERA KESAN “MUSANG BERBULU AYAM” DALAM PDRM – PPIM
31 Dec 2015

KUALA LUMPUR 30 Dis. – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mahu Polis Diraja Malaysia (PDRM) segera menjalankan siasatan terperinci bagi mengenal pasti sekiranya ada anggota yang bersubahat dalam kes penipuan terutamanya di Kompleks Kota Raya.

Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata, perkara itu perlu dilakukan segera bagi membendung gejala yang semakin me­runcing serta meninggalkan kesan buruk kepada imej negara.

“Banyak perkara pelik yang berlaku apabila pengusaha premis berani melakukan penipuan secara terang-terangan seperti ada yang melindungi mereka. Pihak berkuasa tidak mengenakan tindakan terhadap mereka tetapi mengenakan tindakan kepada aktivis PPIM yang membantu.

“Mangsa kepada sindiket ini bukan hanya terdiri daripada rakyat tempatan tetapi turut melibatkan pekerja asing dan juga pelancong dengan menggunakan cara mengurung dan memeras ugut,” katanya dalam program Ruang Bicara terbitan Bernama semalam.

Yang turut hadir sebagai panel Pe­ngarah Unit Tindakan Khas PPIM, Muhammad Yusuf Azmi dan Moderator Ruang Bicara, Datuk Dahlan Maamor.

Terdahulu, Muhammad Yusuf ditahan dalam lokap selama 27 jam termasuk tempoh memberi keterangan dengan tuduhan melakukan kesalahan di bawah Seksyen 384/506 ugutan dan kekerasan selepas memenuhi permintaan seorang pembeli, Dipres Nasution Mohd. Arifin yang ditipu oleh peniaga telefon di Kompleks Kota Raya untuk menuntut kembali bayaran sebanyak RM5,000.

Tambah Nadzim, PPIM tidak sepatutnya dikenakan tindakan sedemikian kerana pihaknya ha­nya menemani mang­sa menuntut kembali bayaran de­ngan cara berhemah dan tidak menimbulkan kekacauan.

“Bagi mengelakkan perkara sama berulang dan me­ngenal pasti berlakunya salah guna kuasa, saya menggesa IGP (Tan Sri Khalid Abu Bakar) untuk menyiasat perkara ini dengan segera.

“Perkara ini bukan hanya berlaku di Kompleks Kota Raya, malah berlaku di banyak tempat lain dan mempunyai rangkaian dengan sindiket seperti gores dan menang, ah long dan juga tarik kereta,” katanya.

Sumber : http://www.utusan.com.my/berita/nasional/segera-kesan-8216-musang-berbulu-8232-ayam-8217-dalam-pdrm-8211-ppim-1.174724