Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2565) SINAR HARIAN – 02/04/15 – Pengguna bimbang peniaga ambil kesempatan
16 Apr 2015

KUALA LUMPUR – Tindakan peniaga menaikkan harga sesuka hati, termasuk ke atas barangan yang tidak dikenakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) menimbulkan kebimbangan pihak pengguna mengenai pelaksanaan cukai itu, kata persatuan pengguna.

Presiden Lembaga Pelindung dan Kebajikan Pengguna Malaysia (LPKPM), Prof Datuk Seri Dr Saharuddin Awang Yahya berkata, pengguna dilihat tidak merasai impak yang ketara di atas pelaksanaan cukai itu, namun sikap peniaga yang menaikkan harga sesuka hati menjadi kebimbangan utama pengguna ketika ini.

Untuk itu, kerajaan perlu memperhebatkan pemantauan dan penguatkuasaan terutama pada peringkat awal pelaksanaan cukai ini bagi mengelakkan peniaga mengambil kesempatan, katanya kepada Bernama.

Beliau berkata, pihak pasar raya juga perlu meletakkan senarai barangan yang dikenakan GST di tempat yang sesuai dan bukannya di pintu masuk pasar raya bagi memudahkan pengguna membuat keputusan semasa membeli-belah.

Dr Saharuddin berkata, pengguna perlu memandang positif dan menyokong pelaksanaan GST yang membawa kebaikan pada jangka masa panjang kepada rakyat dan negara seperti yang telah diamalkan oleh negara maju.

Sementara itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, apa yang berlaku ketika ini adalah pengguna merasa takut kerana dimomokkan oleh pihak tertentu mengenai GST ini.

“Pelaksanaan cukai itu tidak seharusnya dilihat membawa impak yang besar kepada pengguna. Barang naik turun ni, terutama pada musim perayaan pun kita dah biasa rasa. Kita tak tahu impak itu positif atau negatif, tapi sebagai pengguna kita kena menyesuaikan diri kita dan mengambil yang terbaik daripada keadaan yang ada hari ini,” katanya.

Beliau berkata, sebenarnya apa yang menjadi rungutan pengguna pada hari ini adalah sikap kerakusan peniaga yang sengaja menaikkan harga barang dan sebagai pengguna, mereka harus sedar hak mereka dengan melaporkan kepada pihak berkenaan sekiranya merasakan diri terpedaya.

Sementara itu, penganalisis ekonomi, Prof Datuk Mohd Yusof Kasim berkata, pengguna memerlukan masa antara enam bulan hingga setahun untuk membiasakan diri dengan pelaksanaan cukai itu.

Katanya, berdasarkan pengalaman negara lain yang telah melaksanakan GST, enam bulan adalah tempoh yang cukup bagi rakyat mula ‘menyerap’ GST dalam kehidupan seharian mereka.

“Apa yang dialami oleh pengguna kini adalah satu proses peralihan iaitu daripada tiada GST sebelum ini kepada adanya GST, ada barang yang ada GST dan ada barang dikecualikan. Jadi ini akan mengambil masa untuk mereka belajar,” katanya kepada Bernama.

Mohd Yusof yang juga Rektor Kolej Universiti Insaniah (Kuin) berkata pengguna perlu mengambil kesempatan atas pelaksanaan GST ini untuk mengubah pola perbelanjaan mereka dengan hanya berbelanja ke atas barangan keperluan sahaja.

“Kalau pola perbelanjaan mereka yang hanya berbelanja untuk keperluan  sahaja terutama mereka yang berpendapatan rendah tidak akan rasa terbeban sebab banyak sangat barang keperluan yang dikecualikan GST,” katanya.

Mohd Yusof turut menyarankan Jabatan Penerangan, agensi-agensi yang terlibat termasuk badan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu kerajaan memperluaskan penyebaran maklumat berkaitan barangan yang dikecualikan GST terutama terhadap penduduk di kawasan luar bandar.

“Mereka yang mempunyai akses internet boleh mendapatkan maklumat di laman-laman sesawang berkaitan GST yang diwujudkan… oleh itu senarai barangan yang dikecualikan GST perlu dipaparkan di surat khabar dan dihebahkan menerusi radio serta televisyen kepada penduduk yang tidak mempunyai akses internet,” katanya.

Aktiviti penyebaran maklumat berkaitan barangan yang dikecualikan GST juga boleh dilakukan di peringkat sekolah, katanya. – Bernama

Sumber : http://www.sinarharian.com.my/mobile/nasional/pengguna-bimbang-peniaga-ambil-kesempatan-1.375589