Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2593) PPIM – 1/3/16 – SIDANG MEDIA MENGENAI ISU PENGHINAAN TERHADAP TIMBALAN PERDANA MENTERI
01 Mar 2016

  
 Persatuan Pengguna Islam Malaysia membuat laporan polis terhadap laman sosial Facebook milik ‘Doris Jones’ yang telah melakukan satu penghinaan terhadap pimpinan Kerajaan.

Pertubuhan Bukan Kerajaan PPIM yang diketuai oleh Datuk Nadzim Johan mengecam sekeras-kerasnya tindakan yang tidak bertanggungjawab terhadap pemimpin negara, “perbuatan ini menggambarkan imej yang tidak baik dan didefinikasikan sebagai satu hasutan. Kami mengharap pihak berkuasa PDRM mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap pemilik laman sosial Facebook tersebut dengan segera.” katanya semasa ditemubual.

Laporan polis yang dibuat di Balai Polis Dang Wangi jam 10.00 pagi tadi juga menggesa pihak berkuasa memberi perhatian sewajarnya memandangkan ia melibatkan pimpinan negara yang turut mencalar nama negara.

Doris Jones Telah memuat naik status/Gambar di facebook yang menyamakan TPM dengan binatang..
Tindakan yang dilakukan dilihat sebagai provokasi yang melampau dilakukan terhadap pemimpin negara.
Ini dapat mengambarkan imej yang tidak baik juga juga boleh didefinasikan sebagai hasutan..Kerana menyamakan pemimpin negara dengan binatang adalah satu penghinaan kepada umat islam..Menggesa agar pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya bagi mengelakkan sebarang tindakan susulan yang berbaur perkauman, kata Pengarah Unit tindakan khas PPIM, Yusuf azmi