Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
2874) PENYELARASAN LOGO HALAL: @JAKIMOfficial DISARAN WUJUDKAN APLIKASI HALAL & GUNA PELEKAT HOLOGRAM
07 Oct 2015

Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM) mencadangkan agar Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menyelaraskan logo halal di seluruh negara dengan menggunakan pelekat hologram.

Presi­dennya, Datuk Mohd. Fir­daus Abdullah berkata, dengan cara demikian, pengguna boleh memeriksa dengan mudah kesahihan logo tersebut melalui mesin pengimbas di premis-premis perniagaan.
“Untuk melaksanakan kaedah ini, premis perniagaan perlu bekerjasama dengan menyediakan mesin pengimbas bagi memudahkan pengguna mengesan sama ada logo yang dipamerkan sah atau tidak.

http://www.ppim.org.my/utusan-5102015-logo-halal-mana-satu-asli/
“Dalam masa sama, PPPM menyokong penuh saranan aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan supaya Jakim mewujudkan aplikasi halal,” kata­nya.

Beliau mengulas laporan khas Utusan Malaysia semalam mengenai produk-produk makanan import yang menggunakan pelbagai jenis logo halal sehingga boleh mengelirukan pengguna.

Mengulas lanjut, Mohd. Firdaus berkata, negara ASEAN juga perlu mewujudkan tanda halal standard sebagai permulaan sebelum diperluaskan ke peringkat dunia melalui Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).- UTUSAN
CONTOH PELEKAT HOLOGRAM LOGO HALAL  
Semakan online Status Halal Jakim

  • Untuk semakan online – sila klik SINI
  • Semakan Status Halal melalui SMS – Taip HALAL<jarak>SEMAK<jarak>No. Pendaftaran Syarikat (ROC) dan hantar ke 15888

Contoh: HALAL SEMAK 12345X

Cara Mengenali Logo Halal Yang SAH

Oleh kerana terdapat pelbagai produk yang telah memalsukan logo halal mereka untuk mendapat tempat di pasaran. Sebagai rujukan dan perkongsian bersama, berikut adalah cara kenali logo asal Halal yang dikeluarkan oleh Jabatab Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).