KERATAN AKHBAR HARIAN METRO, ISNIN, 12 OKTOBER 2015
10 SYARAT UBAH NASIB

Sekeping surat didakwa dokumen kebenaran daripada pihak berkuasa untuk menjalankan kegiatan gores dan menang dijadikan modal oleh sindiket untuk memerangkap seorang ahli perniagaan yang kerugian RM200,000.
Tanpa mempunyai sebarang cap rasmi mahu pun kepala surat rasmi kerajaan, sindiket terbabit turut menetapkan sepuluh syarat bagi membolehkan seseorang itu dikira layak untuk mendapatkan kupon bertuah dan memenangi hadiah bernilai ratusan ribu ringgit.
Kerana percaya dokumen terbabit tulen, ahli perniagaan berusia 65 tahun yang baru saja menjual ruang niaga miliknya untuk mengubah suai rumahnya di Puchong, kini berputih mata selepas terpedaya dengan pujukan wakil jualan menerusi sekeping kad dikenali sebagai ‘pengubah nasib’.
Lelaki dikenali sebagai Mohd Amin itu berkata, dia didatangi seorang perempuan yang ingin menunjukkan sekeping kad kononnya akan ditukarkan dengan hadiah istimewa berupa sebuah kereta mewah dan barangan berjenama terkenal dari luar negara.
“Saya menolak dengan cara baik kerana menjangkakan itu satu perangkap. Namun dia (perempuan) terus mengekori saya sehinggalah ke dalam kereta dan mengancam tidak mahu turun sekiranya saya tidak mengambil kad itu.

Selanjutnya di laman berita HARIAN METRO