Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
612) PPIM wakili suara pengguna bukan parti politik
27 Aug 2012

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa pertubuhan badan bukan kerajaan itu lebih condong menyokong kerajaan dalam isu-isu berkaitan pengguna.
 
Sebaliknya, kata ketua aktivisnya, Datuk Nadzzim Johan, PPIM sentiasa menyelesaikan isu-isu  berkaitan pengguna dengan berpegang kepada ciri-ciri berhemah tinggi, kewajaran serta kebijaksanaan seperti terkandung dalam prinsip dan dasar perjuangannya  tanpa dipengaruhi mana-mana parti politik.

“Kalau sesiapa menyatakan PPIM ini menyokong buta apa yang dilakukan oleh kerajaan maka sebenarnya itu amat tidak benar.
 
“Kita lihat hari ini ada pihak-pihak tertentu (terutamanya) pihak pembangkang sendiri kadang-kadang yang menyokong PPIM bila kita menegur kerajaan tetapi sebaik sahaja bila kita bercerita pasal benda yang tidak disukai (parti pembangkang) maka kita (penyokong pembangkang) terus melenting,” katanya dalam satu wawancara eksklusif bersama Antarapos di rumahnya di sini, baru-baru ini.
 
Pada sesi wawancara selama sejam itu, Nadzim turut menasihati penyokong Pakatan Rakyat supaya menerima setiap teguran secara positif  dan berfikiran  terbuka serta tidak menuding jari ke PPIM semata-mata.
 
“Kalau kita nak kira, (kita) nak (kena) menegur (semua), kalaulah kita menyokong kerajaan (semata-mata) maknanya kita tidak (akan) menegur (kerajaan) kita menegur dengan cara yang agak cukup lantang dan cukup jelas.
 
“Tetapi kadang-kadang malangnya orang (penyokong Pakatan) yang hendak mendengar itu hanya mendengar apa yang dia hendak dengar (satu pihak) jadi kita rasa itu sangat tidak benar, sangat tidak benar,” ujarnya.
 
Diminta mengulas kenyataan PPIM yang seringkali bertentangan dengan NGO yang menyokong penganjuran perhimpunan, Nadzim berkata, pertubuhan itu membantah dan mengutuk sekeras-kerasnya perhimpunan haram kerana ia menyusahkan pengguna.

“Pasal kita (NGO)  tempat menerima aduan, memang ramai ada yang kata suka (perhimpunan) nak buat tetapi ramai juga ada yang tidak suka benda (perhimpunan) itu dilakukan.

“Contohnya kita menerima aduan orang ramai yang kehidupan terganggu disebabkan perhimpunan-perhimpunan (haram) ini.
 
“Kita merasakan kebebasan itu ok tetapi (perlu) ada limitiasinya sehingga ia tidak harus menyusahkan orang lain pasal orang lain pun ada kebebasan dan ada juga hak orang lain jadi ini secara sepintas lalunya ia hanya begitu,” katanya lagi.

Sumber : ANTARA POS
http://antarapos.com/v1/index.php?q9nan56SpKPkoObnaNGXpVvZn7WpbZpo#.UDru_5hI818.facebook