Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
659) BERITA : Penghuni Villa Putera kecewa
26 Nov 2012

KUALA LUMPUR 25 Nov. – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) segera menyelesaikan isu pencerobohan pemaju, Mayland View Sdn. Bhd. (Mayland) ke atas hartanah milik Perbadanan Pengurusan Villa Putera.
Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, suatu jalan penyelesaian yang konkrit perlu diadakan memandangkan isu tersebut telah berlarutan lebih tiga tahun.
Beliau turut melahirkan kebimbangan sekiranya pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak atau lambat menyelesaikan isu seperti itu, berkemungkinan besar akan lebih banyak pemaju berani melakukan tindakan yang sama.
“Kita hairan bagaimana pemaju terbabit boleh mendirikan sebuah kondominium mewah tetapi tidak mempunyai pelan pembangunan terancang apabila gagal menyediakan laluan keluar dan masuk ke jalan utama untuk penduduk, sebaliknya menyediakan laluan setelah bangunan siap.
“Lebih mengecewakan, pemaju membina laluan berukuran kira-kira 2.37 meter persegi tersebut di tanah milik Perbadanan Pengurusan Villa Putera gara-gara kawasan milik Mayland itu adalah terhad,” katanya dalam sidang akhbar mengenai pencerobohan tanah milik Perbadanan Pengurusan Villa Putera di sini hari ini.
Terdahulu beliau bersama lebih 50 penduduk Villa tersebut mengadakan bantahan aman di laluan itu sebelum bertindak memagar tanah yang diceroboh Mayland.
Nadzim hairan bagaimana pembinaan kondominium mewah itu diberi kelulusan untuk didirikan memandangkan pembinaannya gagal mengikut prosedur dan spesifikasi yang betul berdasarkan perkara-perkara yang terkandung di bawah perintah pembangunan (DO).
Sementara itu, Jurucakap Jawatankuasa Penduduk Villa Putera, Suhaime Shamsudin berkata, pencerobohan tersebut berlaku sejak 2009 apabila Mayland membina laluan masuk dan keluar untuk penduduk kondominium berkenaan.
Menurutnya, berikutan kerja-kerja pencerobohan tersebut, pihak pengurusan Villa Putera telah membuat bantahan termasuk merujuk kepada Jabatan Kerja Awam DBKL bagi meminta kerja-kerja pembinaan laluan itu dihentikan.
Hasil daripada bantahan itu, jelasnya, pentadbir tanah di Pejabat Tanah dan Galian Wilayah memutuskan bahawa permohonan hak lalu lalang pihak Mayland ke atas tanah itu adalah terbatal.
“Namun begitu pihak Mayland tidak memandang serius terhadap keputusan itu dengan masih meneruskan kerja-kerja pembinaan laluan dan kini telah menggunakan laluan berkenaan.
“Oleh kerana itu, pihak pengurusan Villa Putera telah mengambil tindakan undang-undang terhadap pemaju Mayland. Selain itu kami juga berharap DBKL dapat mengambil langkah yang sewajarnya kerana telah memberi kelulusan kepada pihak Mayland walaupun secara jelas mereka mencerobohi tanah milik kami,” katanya.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Kota/20121126/wk_01/Penghuni-Villa-Putera-kecewa#ixzz2DLBtAIKR 
© Utusan Melayu (M) Bhd