Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
ADUAN PILIHAN-INFO : Kicap Cap Kipas Udang tiruan
15 Jan 2011

Subject: [sim] INFO : Kicap Cap Kipas Udang tiruan
Semalam terbaca kat sebuah laman forum mengenai kicap Cap Kipas Udang tiruan. Disebabkan agak sibuk dengan urusan peribadi, tak sempat nak cari info lanjut. So, hari ni ada masa terluang sket dan ZB terus cari maklumat mengenai perkara tersebut dan ini yang ZB perolehi.
ASSALAMUALAIKUM
Yang Dihormati En Azhar Ramli, merujuk emel saudara, pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja) sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini. Alhamdullilah setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.
 
Untuk pengetahuan saudara Azhar sebagai rasa tanggung jawab pihak kami telah membuat bancian disemua kedai runcit dan mini market diseluruh Malaysia bermula pada bulan September dan telah berkerjasama dengan pihak KPDN untuk memberi amaran dan merampas kicap tiruan daripada peruncit telibat.
Untuk jangka pendek bagi mengurangkan impak kepada pengguna pihak kami telah membuat pembaharuan kepada capseal dan label untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan diantara kicap tiruan dan asli. Produk dengan Label baru digunakan bermula pada penghujung September hingga kini dan boleh didapati di Hypermarket dan semua kedai-kedai yang lain. 
 Jika pengguna masih menjumpai produk kicap dengan label lama (Capseal hitam) sila buat perbandingan seperti gambar yang dilampirkan disini sebelum membuat pembelian. Pihak kami mendapati dari segi pembungkusan, 98% peniruan sama dengan yang asli menjadikan pengguna susah untuk melihat perbezaan.
Dari segi rasa memang tidak sama kerana produk tiruan banyak mengunakan air biasa, pewarna dan bahan pemekat , gula serta garam dan tiada rasa lemak (Umami). Berbanding produk asli yang menggunakan peraman ekstrak kacang soya yang mempunyai rasa lemak(umami) seakan rasa monosodium glutamate(ajinomoto). 
Oleh itu pihak kami sekali lagi sangat mengalu-alukan peranan Saudara Azhar untuk menyebarkan maklumat ini kepada pengguna setia kami yang lain. Kerjasama saudara amat kami hargai. 
Kat bawah ni perbezaan ketara yang dapat dilihat pada patern dan label. Sila perhatikan betul-betul dan semak kicap Cap Kipas Udang yang ada kat dapur rumah anda tu. Hee..

So, lepas ni sebelum beli kicap Cap Kipas Udang tu, semak-semak la apa yang patut yer. Kot-kot masih ada stok kicap Cap Kipas Udang tiruan kat kedai-kedai tu. Dan jangan lupa sebar-sebarkan info ini kat keluarga, saudara-mara atau kawan-kawan anda.

PPIM : Kalau kicap pun org blh tiru, apa lagi logo halal