Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
APLIKASI MOBIL ‘YAKIN’ HASIIL KOLABORASI DI ANTARA PPIM DAN CRESCENT DIGITAL – MEDIAHARIAN – 16/06/2022
23 Jun 2022

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah bekerjasama dengan Crescent Digital Sdn Bhd (Crescent Digital) untuk mencipta dan mentadbir YAKIN, aplikasi mudah alih rasmi PPIM. Dato’Sri Dr. Adham Baba, Menteri Sains, Teknologi, dan Inovasi, mengeluarkan aplikasi itu hari ini.

Nama YAKIN atau dalam Bahasa Arabnya یقین‎ iaitu ‘Pasti’ dipilih sebagai simbol komitmen PPIM bukan sahaja membolehkan pengguna dan usahawan Muslim dalam era digital, malah sebagai pemangkin dan pemacu inovasi tempatan bernilai tinggi, sekali gus menyumbang kepada ekonomi digital Islam Malaysia.

Ucapan Perasmian oleh YB Dato’ Sri Adham Bin Baba

Pengguna boleh menggunakan aplikasi YAKIN, yang boleh dimuat turun secara percuma, sebagai ‘one-stop shop’ untuk pelbagai perkhidmatan PPIM, termasuk perkhidmatan aduan hal ehwal pengguna, bantuan kepada mangsa ahlong atau ceti haram, sumbangan kepada saluran yang sahih dan berdaftar. , dan akses kepada maklumat terkini daripada PPIM, semuanya daripada kemudahan telefon pintar mereka.

Selaras dengan slogan Aplikasi Digital Gaya Hidup Muslim, aplikasi YAKIN, yang dikuasakan oleh Crescent Digital dan boleh didapati secara percuma, direka untuk memudahkan pengguna Islam mengamalkan gaya hidup Muslim dalam kehidupan seharian mereka. Waktu solat, kiblat, solat harian, tasbih, dan ciri-ciri atau ciri-ciri lain disediakan dalam Modul Ibadah aplikasi YAKIN ini. Pengguna aplikasi YAKIN boleh memilih laungan azan artis terkenal tanah air iaitu Black Hanifah untuk tetapan pemberitahuan waktu solat yang hanya tersedia menerusi aplikasi tersebut.

Menurut Presiden dan Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan pula, “Aplikasi ini bukan sahaja mensasarkan pengguna, malah ia juga dibangunkan dengan matlamat untuk membantu perniagaan-perniagaan yang ingin mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka secara khusus dan efisien kepada kumpulan pengguna Islam dan bukan Islam. Perlu juga ditegaskan bahawa kempen-kempen derma yang terdapat di dalam aplikasi YAKIN telah disemak dan disahkan terlebih dahulu oleh pihak kami. Bagi pihak PPIM, kami yakin bahawa aplikasi ini dapat memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia bersesuaian dengan misi PPIM sendiri iaitu melaksanakan tuntutan fardhu kifayah yang membabitkan kepentingan pengguna dan perniagaan Islam melalui tindakan proaktif dan berstrategi.”

Pelancaran Aplikasi YAKIN

Kolaborasi PPIM bersama Crescent Digital yang menyediakan khidmat transformasi digital dengan pengkhususan pada ekonomi digital Islam adalah amat benar. Jelas Ketua Pegawai Eksekutif Crescent Digital, Puan Nina Alyssa, “Kami amat berbangga dapat bekerjasama dengan PPIM dalam inisiatif ini. Selain daripada ciri-ciri yang telah disebutkan, kami juga sedang merancang untuk memperkenalkan pelbagai lagi fitur di dalam aplikasi YAKIN merangkumi direktori perniagaan Islam, direktori scammers, tinjauan atau survey, e-Dagang dan lain-lain di fasa akan datang. Saya percaya kolaborasi ini juga dapat membina sebuah ekosistem inovasi yang hebat bagi membangunkan produk tempatan serta menjadi pemangkin kepada ekonomi digital Islam bukan sahaja di Malaysia malah di rantau Asia Tenggara. Saya juga ingin memberikan penghargaan kepada rakan-rakan kerjasama kami yang turut memberi sokongan terhadap inisiatif ini seperti Mastercard, Jakel, Syed Food, Mobiliti One, Sayajual.io, Staedtler dan Lilit”.

Untuk telefon bimbit Android dan iPhone, aplikasi YAKIN adalah percuma untuk dimuat turun daripada Google PlayStore, App Store dan Huawei AppGallery.

Ikuti @YAKINAPP di Instagram dan Facebook untuk mengikuti perkembangan aplikasi YAKIN. Layari www.ppim.org.my untuk maklumat lanjut tentang PPIM. Layari www.crescentdigital.com.my untuk maklumat lanjut mengenai Crescent Digital. Ikuti Persatuan Pengguna Islam Malaysia di Instagram (@ppim.official) dan Facebook (Persatuan Pengguna Islam Malaysia) (PPIM).

Artikel oleh: Mediaharian

APLIKASI MOBIL ‘YAKIN’ HASIIL KOLABORASI DI ANTARA PPIM DAN CRESCENT DIGITAL

https://mediaharian.net/aplikasi-mobil-yakin-hasil-kolaborasi-di-antara-ppim-dan-crescent-digital/