Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
BANTU KEPENTINGAN ISLAM DULU, PPIM BANTAH LZS LANTIK FARMASI BUKAN MUSLIM PANEL PERUBATAN ASNAF – THE MERDEKA TIMES – 31/01/2024
31 Jan 2024

  • Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) membantah tindakan Lembaga Zakat Selangor (LZS) melantik farmasi bukan Muslim sebagai farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnaf yang membabitkan penggunaan duit zakat, kecuali dalam keadaan tertentu.
  • Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata perkara itu tidak sepatutnya berlaku kecuali sesebuah kawasan itu tiada farmasi Muslim atau berlaku keperluan ‘darurat’.
  • Katanya, LZS sepatutnya melihat kepada kepentingan membangunkan ekonomi Islam sejajar hasrat menjaga kepentingan kelompok asnaf Muslim kerana ia membabitkan duit zakat.
  • “Saya nak tanya (ada daerah di Selangor lebih separuh farmasi panel adalah bukan Muslim) siapa yang buat keputusan itu, Tan Sri Aziz ke (Pengerusi MAIS, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof) ataupun panel-panel di bawah ini?
  • “Saya protes perbuatan ini, tak ada sebab (bagi kepada bukan Muslim), tak ada sebab, kecuali dah tak ada (farmasi Muslim). Kita ini kena bantu peniaga Islam dulu,” kata Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan ketika dihubungi The Merdeka Times (TMT) di sini.
  • Beliau mengulas laporan pendedahan TMT semalam memetik kenyataan sumber industri farmasi berhubung isu LZS yang didakwa tidak mengutamakan farmasi Muslim sebagai farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnaf di negeri itu.
  • “Benda-benda berkaitan amalan agama ini, harus diberi keutamaan kepada orang Islam sendiri…Tapi, saya tengok badan-badan agama sekarang ini, dia kurang sensitif,” kata Nadzim.

KUALA LUMPUR — Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) membantah tindakan Lembaga Zakat Selangor (LZS) melantik farmasi bukan Muslim sebagai farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnaf membabitkan penggunaan duit zakat, kecuali dalam keadaan tertentu.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata perkara itu tidak sepatutnya berlaku kecuali sesebuah kawasan itu tiada farmasi Muslim atau berlaku keperluan ‘darurat’.

Katanya, LZS sepatutnya melihat kepada kepentingan membangunkan ekonomi Islam sejajar menjaga kepentingan kelompok asnaf Muslim kerana ia membabitkan duit zakat.

“Saya nak tanya (ada daerah di Selangor lebih separuh farmasi panel adalah bukan Muslim) siapa yang buat keputusan itu, Tan Sri Aziz ke (Pengerusi MAIS, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof) ataupun panel-panel di bawah ini?

“Saya protes perbuatan ini, tak ada sebab (bagi kepada bukan Muslim), tak ada sebab, kecuali dah tak ada (farmasi Muslim). Kita ini kena bantu peniaga Islam dulu,” katanya ketika dihubungi The Merdeka Times (TMT) di sini.

Beliau mengulas laporan pendedahan TMT semalam memetik kenyataan sumber industri farmasi berhubung isu LZS yang didakwa tidak mengutamakan farmasi Muslim sebagai farmasi panel bagi program bantuan perubatan asnaf di negeri itu.

Mengulas lanjut, Nadzim yang lebih dikenali sebagai Tok Ki menyifatkan segelintir badan agama hari ini dilihat kurang sensitif dalam perkara melibatkan kepentingan umat Islam, termasuk isu pelantikan farmasi panel itu.

Katanya, masyarakat Islam perlu melihat bagaimana kaum dan penganut agama lain yang lebih prihatin menguruskan urusan mereka berbanding kelompok Muslim yang disifatkan mengambil mudah dalam urusan berkaitan kepentingan umat Islam.

“Benda-benda berkaitan amalan agama ini, harus diberi keutamaan kepada orang Islam sendiri…Tapi, saya tengok badan-badan agama sekarang ini, dia kurang sensitif.

“Dia buat (keputusan) pada dia (benda itu) mungkin tidak salah tapi pada saya dia (orang Islam) patut diberi priority (keutamaan) pasal orang bukan Islam biasanya tidak priority orang Islam dalam apa jua usaha dia seperti beli barang ke, beri kemudahan ke.

“Jadi zakat pun perlu sensitif lah, pasal saya tengok nampak banyak juga benefit yang patut diberi pada orang Islam yang dapat pada orang lain (bukan Muslim) jadi, kita beranggapan ini diberi priority,” kata Nadzim.

Nadzim berkata farmasi Muslim perlu diberi keutamaan dan dibantu terlebih dahulu sebelum persoalan berkaitan, termasuklah isu harga lebih murah dibangkitkan.“Kita bukan nak cakap soal murah ja, kita nak bantu farmasi Islam kalau tidak, baik beli dekat Israel ja terus,” kata Nadzim sinis. — The Merdeka Times

Artikel oleh: The Merdeka Times

BANTU KEPENTINGAN ISLAM DULU, PPIM BANTAH LZS LANTIK FARMASI BUKAN MUSLIM PANEL PERUBATAN ASNAF

https://themerdekatimes.com/news/2024/01/bantu-kepentingan-umat-islam-dulu-ppim-bantah-lzs-lantik-farmasi-bukan-muslim-panel-perubatan-asnaf/