Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
BERITA : DIPUKUL 10 PENIPU
13 Dec 2011

(Gambar sebagai perhiasan-sumber daripada arkib PPIM)

KUALA LUMPUR: Gara-gara membantu seorang wanita daripada ditipu sindiket gores dan menang, seorang lelaki teruk dibelasah sekumpulan 10 anggota sindiket berkenaan yang berang campur tangan mangsa dalam kejadian di Kelana Jaya, dekat sini, kelmarin.
Dalam kejadian kira-kira jam 6 petang itu, lelaki berusia 31 tahun itu mulanya berjalan menuju jejantas stesen transit aliran ringan (LRT) sebelum terserempak seorang lelaki sedang mempromosikan peraduan gores dan menang kepada seorang wanita.
Menurut sumber, pada mulanya wanita berkenaan enggan dan ingin berlalu pergi tetapi dihalang suspek yang terus memujuknya menyebabkan wanita itu akhirnya mengalah dan mengambil kad gores dan menang diberikan.
“Mangsa yang menyaksikan kejadian itu bertindak menghampiri mereka sebelum menasihatkan wanita berkenaan berhati-hati bagi mengelak tertipu.

“Selepas memberikan nasihat, mangsa terus berlalu pergi, namun tindakannya itu mengundang padah apabila lelaki terbabit yang geram terus mengekori mangsa sebelum menahannya,” katanya.

Sumber itu berkata, terkejut apabila dihalang suspek, mangsa terus menolak menyebabkan beberapa rakan suspek yang berada di tempat kejadian datang dan mengepungnya.
“Semua mereka kemudian membelasah mangsa hingga terjatuh sebelum menyepak kepalanya menyebabkan mangsa mengerang kesakitan.

“Tidak tahan dipukul, mangsa cuba melarikan diri tetapi gagal menyebabkannya yang ketakutan merayu dilepaskan dan meminta maaf,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, rayuan mangsa tidak diendahkan, sebaliknya kumpulan suspek itu bertindak mengangkat mangsa dengan kepala ke bawah sebelum menghempas ke tanah.
“Mujur ketika kejadian, terdapat orang awam yang melalui kawasan itu yang menjerit menyebabkan suspek yang panik terus melarikan diri dan mangsa yang cedera di kepala, muka dan badan dibantu dan dihantar ke klinik untuk rawatan,” katanya.

Mangsa yang bimbang kejadian sama berulang membuat laporan di Balai Polis Kelana Jaya.

SUMBER : HARIAN METRO 13/12/11
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Dipukul10penipu/Article/index_html
PPIM: Mereka semakin berani! Pengguna juga perlu berani! Hubungi pihak berkuasa atau talian PPIM 0193591000 jika anda terperangkap sebelum ‘menggores’