Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
BONGKAR LEBIH BANYAK ” KELDAI CUKAI ” – UTUSAN MALAYSIA – 13/3/2017
13 Mar 2017

UTUSAN MALAYSIA 13.3.2017

KUALA LUMPUR 12 Mac – Pasukan Penguatkuasa Pemulihan Hasil Negara (NRRET) Jabatan Peguam Negara perlu membentuk pasukan petugas khas bersama agensi-agensi penguat kuasa berkaitan untuk melakukan lebih banyak pembongkaran berhubung kelicikan pihak tertentu mengelak pembayaran cukai.

Pengerusi Biro Integriti dan Anti Rasuah Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Jais Abdul Karim berkata, ini termasuk mengenal pasti mereka yang mempergunakan ‘keldai cukai’ dalam kalangan orang Melayu dan bumiputera untuk mengaut keuntungan berlipat-ganda dengan memanipulasi proses jual beli hartanah.

Katanya, kebanyakan orang Melayu yang menjadi mangsa keldai cukai itu tidak sedar mereka dipergunakan hanya kerana telah ‘dibutakan mata’ dengan menerima imbuhan wang walaupun dalam jumlah sedikit.

“Pasukan petugas khas ini amat perlu untuk membongkar lebih banyak kegiatan seumpama ini, kita percaya banyak lagi yang berlaku di luar sana daripada sekecil-kecil perniagaan hinggalah berstatus perniagaan besar yang mengaut keuntungan tanpa membayar cukai,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas serbuan NRRET Jabatan Peguam Negara dengan kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) yang membongkar perbuatan tidak membayar cukai oleh dua ahli perniagaan bergelar Tan Sri.

Pasukan ber­kenaan mendapati, kerajaan kerugian berpuluh-puluh juta ringgit setahun akibat tindakan mereka tidak mengisyti­harkan pendapatan sebenar bagi mengelak syarikatnya membayar cukai yang lebih tinggi kepada kerajaan.

Dalam pada itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, kegiatan berunsur ‘ekonomi gelap’ itu sudah lama berlaku dalam masyarakat sehingga ada di antara mereka mampu memperoleh keuntungan hasil perniagaan judi haram sehingga RM16 juta sehari tanpa membayar cukai.

Sehubungan itu katanya, pasukan NRRET perlu diperkasakan untuk terus membongkar perbuatan mengelak cukai oleh pihak tidak bertanggungjawab itu dengan cara menyalurkan wang ke beberapa akaun lain.

Pada masa sama katanya, pihak berkuasa juga perlu mencari satu kaedah supaya lebih mudah untuk mengesan kegiatan itu selain menjalinkan kerjasama dengan orang ramai supaya mereka turut bertanggungjawab menyalurkan maklumat kepada pihak berkuasa.