Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
DARI MEJA EDITOR: SAMPAI BILA KERAJAAN MAHU BIARKAN @malaysiakini BEBAS MENFITNAH?
18 Aug 2015

OLEH: ADMIN  (18 OGOS 2015)
Datuk Nadzim Johan yang juga merupakan Ketua Aktivis PPIM menggesa pihak kerajaan terutamanya Kementerian Dalam Negeri (KDN) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) agar mengambil tindakan tegas terhadap portal berita atas talian Malaysiakini kerana menerbitkan (menyampaikan) berita berunsur fitnah dan hasutan.

Merujuk artikel keratan akhbar laman Blog Rasmi PPIM semalam (17 Ogos 2015),

UNTUK BACA ARTIKEL TERSEBUT, SILA KLIK SINI

‘Bertindak keatas Malaysiakini’ – Keratan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 16 Ogos 2015
PANDANGAN PENULIS (ADMIN)

Berdasarkan penelitian, kebanyakkan berita di Malaysiakini bersifat ekstrim malah sering melaporkan berita yang bersifat separuh benar serta telah dimanipulasi untuk kepentingan tertentu.
Tindakan Malaysiakini menunjukkan portal tersebut adalah agen propaganda bagi mencetuskan keresahan dan huru-hara di kalangan rakyat di Malaysia.
Oleh itu, netizen perlu berhati-hati dan bertindak matang sebelum mempercayai setiap berita yang dilaporkan terutama melalui Malaysiakini.
Pembaca perlu mendapatkan kesahihan maklumat (fakta) sebelum berkongsi bersama rakan melalui di media sosial.
Berikut antara rujukan mengenai berita yang bersifat separuh benar dilaporkan Malaysiakini sebelum ini :

KONTROVERSI PLAT KHAS PATRIOT 1
Untuk makluman, pihak PPIM sendiri pernah menjadi ‘mangsa fitnah’ Malaysiakini sebelum ini, iaitu sewaktu kontroversi hangat  PLAT KHAS PATRIOT 1 hasil inisiatif Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM) dengan kerjasama PPIM. Kerjasama ini merupakan usaha untuk mengumpul dana untuk disalurkan ke Tabung YPNM supaya dapat merealisasikan objektif penubuhan yayasan tersebut, iaitu membangkitkan semula aura patriotisme yang ternyata semakin pudar dalam kalangan rakyat Malaysia era ini.
RUJUK PAUTAN DIBAWAH UNTUK MAKLUMAT LANJUT:

Manakala, berikut pula adalah serba sedikit ‘kenakalan’ yang dilakukan Malaysiakini untuk rujukan umum:


‘PARODY VIDEO’ BERKENAAN ISU DANDAN RAMBUT RM12,000
CERITA SEBENAR – KLIK SINI
ARTIKEL PENUH: http://yuseriyusoff.blogspot.com/2014/03/manipulasi-setiap-aktiviti-rosmah.html
TERKINI –  Pengakuan editor Malaysiakini kerana telah berbohong dan menfitnah pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Aziz dalam artikel yang dilaporkan. 
Baca dibawah:
ARTIKEL PENUH: http://www.pisau.net/hot-pengakuan-maaf-editor-malaysiakini-mengaku-berbohong-dan-fitnah-sprm-dan-tan-sri-zeti/
*UNTUK BACA PENDEDAHAN LAIN, KLIK SINI
Hairan, kenapa perlu laporkan maklumat yang tidak sahih kepada pembaca? Apa salah mereka semua hingga tergamak untuk menipu dan membiarkan mereka ‘menelan’ fitnah begitu sahaja?
“TEPUK DADA, TANYA IMAN”
PIHAK BERWAJIB TIDAK BOLEH PANDANG REMEH PERKARA INI, BERPOTENSI MENGGUGAT KESTABILAN NEGARA
Gambar hiasan

Pihak berwajib perlu menangani perkara ini dan jangan sesekali memandang remeh, sekaligus membiarkan perkara ini berlarutan. Jika dilihat di media sosial, fitnah dan ‘sentimen kebencian’ seolah-olah telah menjadi ‘trend’ dan kepuasan bagi sesetengah individu.

AWAS! Setiap individu perlu ingat bahawa ‘trend’ ini adalah punca perpecahan sesama kaum (termasuk semua etnik) dan sesama agama yang sedang berlaku tanpa sedar di negara kita sekarang. Implikasinya, sentimen kebencian di kalangan rakyat berada di tahap tidak terkawal. Sedangkan lidah lagi tergigit, masakan kita yang tidak mengenali antara satu sama lain.

KONKLUSI

Admin mencadangkan supaya portal Malaysiakini digantung penyiarannya seperti yang dilakukan terhadap laman The Edge baru-baru ini, atau kenakan tindakan lain yang ‘wajar tetapi luar biasa’ agar dapat ianya dapat menjadi ‘peringatan’ kepada semua pihak yang mengendalikan portal online, blog, dan lain-lain medium penyampaian digital.

Sedikit sebamyak, ia juga dapat ‘membantu’ masyarakat terutamanya yang beragama Islam DIHINDARI  DARI FITNAH!

Admin