Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
DIUJI KERANA TUHAN SAYANG – WACANAKINI – 01/05/2022
09 May 2022

KAMPUNG CHANGKAT : Saat diri diuji, saat diri ditimpa musibah, bukan mudah untuk seseorang mengatakan ujian ini kerana kita terpilih melaluinya, kerana Tuhan sayang kita.

Bekas pembuat teh tarik, Salbiah Mustafa, 54, berkongsi pengalamaan saat diuji dengan suaminya, Sujari Rashidi, 53 yang tiba-tiba diserang stoke pada tahun 2018 ia bukanlah mudah.

“Kami berdua pencari nafkah untuk dua anak untuk dibesarkan. Saya buat teh, manakala suami pula kerja buruh.

“Tiba-tiba suami rebah di tempat kerja dan disahkan lumpuh satu badan.

“Saya tidak boleh kerja untuk menguruskan makan minumnya kerana keadaannya begitu.

“Saya tanya Tuhan kenapa aku diuji, macam mana aku hendak cari makan?, namun sebenarnya jangan tanya Allah kenapa kerana Dia ada sebab yang hanya Dia yang tahu, dan semestinya ia terbaik untuk kita,” katanya sebak kepada Wacanakini.com.

Tambah Salbiah, “sebenarnya Tuhan uji kerana sayang, Dia mahu kita dekat denganNya mungkin kerana kita jauh sebelum ini, kita lupa ingat padaNya saat menyuap rezeki ke mulut.

“Dan jika setiap kesusahan dan air mata yang mengalir ini keranaNya, saya rasa tiada apa-apa lagi yang saya mahukan kecuali rasa syukur atas ujianNya.

“Teringat kisah Nabi Ayyub saat diuji sakit, dia tidak berdoa untuk disembuhkan sakitnya tetapi dia cuma berdoa agar mendapat kasih sayang Tuhan atas setiap ujian dilaluinya,” katanya.

Jelas Salbiah walaupun suaminya jatuh sakit, namun Allah permudahkan dengan anak sulungnya yang baharu sahaja bekerja ketika itu.

“Saya bersyukur kerana kemudahan datang bersama, ada bantuan dari zakat dan lain-lain.

“Jadi jangan putus asa, bersangka baik dengan setiap perjalanan yang diaturNya pasti kita temui sinar ibarat cahaya di hujung terowong gelap,” katanya.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) bersama Media menyampaikan sumbangan pek makanan Infaq Ramadan di kediamannya di Kampung Changkat.

Artikel oleh: Wacanakini

DIUJI KERANA TUHAN SAYANG

https://www.wacanakini.com/2022/05/diuji-kerana-tuhan-sayang/