Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
ISU PENGAJIAN 40 HADIS, PPIM GESA SIASATAN 3R – KENYATAAN MEDIA PPIM – 29/08/2023
29 Aug 2023

KUALA LUMPUR : Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa pihak berkuasa menyiasat semua kenyataan media dibuat mengenai isu pengajian 40 hadis yang semakin melampau.

Ketua Aktivis PPIM, Nadzim Johan@toqqi berkata pihaknya akan membuat laporan polis mengenai perkara tersebut.

“Agama Islam adalah dibawah kuasa Yang di-Pertuan Agong. Pendidikan Islam untuk pelajar beragama Islam adalah hak umat Islam, tindakan pihak bukan Islam masuk campur urusan agama Islam dalam negara ini sudah melampau,” katanya.

Apakah mana-mana pihak yang menentang pelaksanaan modul Hadis 40 ini sudah meneliti kesemua matannya dan mendapati ia boleh mengancam kesejahteraan orang bukan Islam?

Tegas Nadzim lagi arahan supaya semua pihak mengelak sebar kandungan berbaur kebencian babit 3R (Race, Religion, Royalty) bukan hanya termaktub kepada politik malah seluruhnya.

“Jangan ingat kami akan berdiam diri. Siapa mereka mahu meletakkan syarat dan mengugut sekiranya pengajian 40 hadis diteruskan.

“Jika mereka rasa mereka betul mari berdepan dengan kami, ” katanya.

Semalam, Parti Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) berkata usaha mengajar modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi boleh dilaksanakan selagi ia hanya diperkenalkan di peringkat sekolah agama Islam dan tidak sesekali diperluaskan kepada pelajar bukan Islam.

Presidennya, Datuk Dr Dominic Lau berkata pihaknya berharap Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) berpegang kepada kenyataan menterinya dan memberi jaminan tidak memperluaskan modul ini kepada pelajar bukan Islam.

KPM dalam kenyataan sebelum ini memaklumkan program rintis Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi akan dilaksanakan dengan melibatkan guru dan murid beragama Islam di 61 Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) dan 228 Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) seluruh negara.

Pelaksanaan modul itu disasarkan kepada guru dan murid beragama Islam sahaja bertujuan memupuk semangat ihsan, kasih sayang dan memperkasakan kefahaman agama.

Sejak itu, pelbagai pihak mengeluarkan kenyataan terutama NGO dan wakil masyarakat bukan Islam yang tidak ada kaitan dengan pengajian Islam atau agama Islam.