Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
KKM KETEPIKAN PEMEGANG TARUH ISU PARALLEL PATHWAY – KENYATAAN MEDIA PPIM – 12/06/2024
12 Jun 2024

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) amat bimbang dengan tindakan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang menyisihkan pendapat pakar perubatan yang menentang laluan selari (Parallel Pathway – PP) dan pihak berkepentingan lain terhadap cadangan pindaan Akta Perubatan 1971.

Walaupun kebimbangan KKM terhadap keselamatan pesakit dijadikan alasan, pihak berkepentingan ini telah diketepikan daripada perkara penting iaitu perbincangan berhubung cadangan kerajaan untuk meminda Akta Perubatan.

Ketua Aktivis PPIM Nadzim Johan@toqqi berkata perkara itu tidak boleh diterima dan  KKM telah menimbulkan kebimbangan serius tentang program PP dan kesannya terhadap keselamatan pesakit diabaikan dalam proses membuat keputusan. 

Sesi penglibatan pihak berkepentingan dengan KKM ini merupakan peluang penting untuk semua suara didengari, dan adalah penting untuk semua perspektif diambil kira semasa membuat keputusan yang akan memberi kesan secara langsung kepada sistem penjagaan kesihatan di Malaysia.

“Cadangan pindaan kepada Akta Perubatan 1971 adalah amat penting, dan adalah mustahak bagi semua pihak berkepentingan yang berkaitan, termasuk pengkritik laluan selari, diberi platform untuk menyatakan pandangan dan kebimbangan mereka,” katanya.

PPIM menggesa KKM untuk mempertimbangkan semula pengecualian pihak berkepentingan tertentu dan memastikan semua suara didengari dalam proses membuat keputusan.

Keselamatan pesakit harus sentiasa menjadi keutamaan dalam mana-mana sistem penjagaan kesihatan, dan adalah penting bagi semua pihak yang berkepentingan bekerjasama untuk memastikan bahawa cadangan pindaan kepada Akta Perubatan akhirnya akan memberi manfaat kepada pesakit dan meningkatkan penyampaian penjagaan kesihatan di Malaysia.

Kami menyeru KKM untuk menangani isu ini dengan segera dan memasukkan semua pihak berkepentingan dalam perbincangan akan datang mengenai cadangan pindaan kepada Akta Perubatan.

PPIM kekal komited untuk memperjuangkan keselamatan pesakit dan kesejahteraan semua individu yang bergantung kepada sistem penjagaan kesihatan di Malaysia.

Justeru satu laporan polis akan dibuat mengenai perkara ini.