Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
KON AISKRIM M** EXPIRED DIGUNA SEMULA?! – PPIM – 08/01/2020
09 Jan 2020

Sudah senyap isu halal, bangkit pula isu kon aiskrim. PPIM menerima aduan memaparkan gambar kon aiskrim milik salah sebuah syarikat makanan segera di Malaysia yang dipercayai digunakan kembali setelah tamat tempoh penggunaannya.

Pengarah Operasi Indah Water Konsortium Johor (IWK Johor), Ishak Dali ketika dihubungi wartawan PPIM berkata operasi tersebut bukanlah serbuan, namun ianya merupakan pemeriksaan berkala yang dilakukan setiap tahun bersama penguatkuasa.

“Dakwaan viral itu adalah tidak benar sama sekali. Saya ingin perjelaskan bahawa kon aiskrim tersebut adalah kon ‘reject’ yang dikisar menjadi serbuk dan dijual sebagai makanan ternakan,” kata Pengurus Operasi IWK Johor, Ishak Dali.

Tambahnya lagi, kon yang telah direject atau tidak boleh dijual akan diasingkan dan diambil oleh syarikat kitar semula untuk dijadikan bahan makanan haiwan. Manakala air coklat di saliran tersebut adalah air cucian serbuk yang telah jatuh ke lantai. Syarikat tersebut juga tidak melanggar sebarang SOP yang telah ditetapkan.

“Sebarang kenyataan yang hendak dikeluarkan perlulah disemak terlebih dahulu dan disahkan sumbernya. Ini juga merupakan SOP pengguna sebagai warganegara yang bertanggung jawab.”- Ketua Aktivis PPIM, Toqqi @ Nadzim Johan.

PPIM menggalakkan pengguna untuk mengambil langkah initiatif bagi mengesahkan sumber dan memastikan kesahihan berita tersebut sebelum percaya dan menyebarkannya kepada yang lain.