d

Kuala Lumpur, 1 Mac 2017 – Unit Banteras Ceti Haram PPIM membuat lawatan ke kediaman pengadu untuk menemu ramah mangsa Ahlong yang dikategorikan sebagai kes teraniaya.

Mangsa menceritakan pengalaman beliau bahawa beliau ingin memulakan perniagaan. Tetapi atas faktor tidak mempunyai modal, kenalannya mencadangkan agar beliau membuat pinjaman kewangan melalui Syarikat Pinjaman Wang Berlesen. Mangsa tidak menyedari bahawa beliau telah ditipu oleh rakannya dan kini terpaksa menanggung hutang rakannya setelah rakannya lari menghilangkan diri.

Pada awal pinjaman, beliau hanya meminjam sebanyak RM 500 dan kini Ahlong yang bertopengkan Syarikat Pinjaman Wang Berlesen itu menuntut sebanyak RM 6000 daripada mangsa. Sebelum ini, anak perempuan mangsa bersetuju untuk menjelaskan hutang ibunya tetapi tidak berjaya kerana beliau menghidapi penyakit kanser dan lukiemia yang kini menyebabkan beliau hanya terlantar. Lebih menyedihkan apabila anak sulung mangsa yang dikategorikan sebagai Orang Kurang Upaya (OKU) hanya dapat membantu menyara keluarga melalui hasil penjualan belonnya.

b

Mangsa yang hanya mengharapkan wang pencen suami untuk menyara keluarga kini melakukan kerja sambilan seperti mengurut dan mengemas rumah untuk mendapatkan pendapatan lebihan. Sebelum ini, keluarga beliau mendapat bantuan daripada pihak Zakat tetapi kini, beliau tidak lagi mendapat bantuan yang menyebabkan beliau dan keluarga mengalami masalah kewangan yang amat serius. Punca pendapat mangsa juga tidak tetap memandangkan beliau terpaksa menanggung komitmen bulanan seperti sewa rumah, bil elektrik, hutang Ahlong dan sebagainya.

c

“Ahlong pernah kunci rumah kami, simbah cat merah, cuba mencuri motor dan Ahlong mengugut untuk menculik anak-anak saya” Jelas mangsa.

“Nasib baik kenalan saya memperkenalkan saya dengan PPIM dan beliau juga membawa saya ke Ibu Pejabat PPIM untuk mendapatkan bantuan” Jelas mangsa lagi. Unit Banteras Ceti Haram PPIM turut memberikan sumbangan kewangan serta keperluan asas seperti beras, gula dan sebagainya.

a