Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
LESEN B2 RM 100 UNTUK MISKIN BANDAR – BERITA HARIAN – 16/4/2017
18 Apr 2017

berita harian 16.4.2017

JPJ perkenal program Myprihatin untuk penduduk bandar berpendapatan isi rumah bulanan kurang RM3,900 (B40) miliki lesen motosikal B2 dengan kadar RM100, berbanding kadar biasa RM360 bagi bantu mereka jana pendapatan

Golongan miskin bandar kini boleh memiliki lesen motosikal Kelas B2 dengan bayaran serendah RM100 berbanding kadar biasa RM360 menerusi program Myprihatin.

Ia bertujuan membantu kelompok B40, iaitu isi rumah berpendapatan 40 peratus terbawah meningkatkan pendapatan.

Program rintis Myprihatin dilaksanakan di kawasan Parlimen Titiwangsa dan majlis pelancarannya disempurnakan Menteri Kewangan II, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, semalam.

Myprihatin adalah inisiatif Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dengan kerjasama Parlimen di kawasan bandar yang menyasarkan individu dalam kategori miskin bandar berusia 16 tahun ke atas memiliki lesen motosikal.

Projek itu akan dilaksanakan secara berperingkat.

Ramai tiada lesen

Bercakap kepada pemberita selepas majlis itu, Johari berkata, program berkenaan bertujuan membantu golongan B40 kerana sebahagian daripada mereka tidak mampu membiayai kos memohon dan menduduki ujian untuk mendapatkan lesen berkenaan.

“Saya mendapati ramai dalam kalangan mereka (B40) tiada lesen sedangkan permintaan (pekerjaan) untuk menghantar makanan di ibu kota sangat tinggi.

“Dengan inisiatif itu, mereka boleh memiliki lesen motosikal dan seterusnya bekerja seperti sebagai ejen penghantar makanan, penghantar surat atau kerjaya yang memerlukan mereka menunggang motosikal,” katanya.

Yang turut hadir, Ketua Pengarah JPJ, Datuk Nadzri Siron; Pengarah JPJ Wilayah Persekutuan, Datuk Md Ziki A Rahman dan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan.

Program dilaksana JPJ

Program Myprihatin adalah sama dengan proses memohon lesen memandu di institut memandu, tetapi dilaksanakan sepenuhnya oleh JPJ termasuk pendaftaran, mengendalikan ceramah, ujian penilaian undang-undang serta ujian memandu percubaan.

Sementara itu, Nadzri berkata, penganjuran program di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) itu menggunakan pendekatan turun padang untuk mendekati rakyat secara terus.