PPIM-7 Mei 2017– Buat julung kalinya, Bank Islam Malaysia Bhd, mengadakan satu Majlis Anugerah PKS Patuh Shariah Bank Islam-Utusan bagi golongan Perusahaan Kecil Dan Sederhana (PKS).

Tujuan Majlis dijalankan ini adalah untuk memberi penghargaan kepada PKS yang mematuhi syariah dan menjadikan mereka sebagai contoh kepada pengusaha-pengusaha PKS yang lain. Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan beberapa lagi pihak seperti SME Corp., Deloitte Malaysia dan Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) dipertanggungjawabkan untuk menjadi panel hakim dalam pemilihan dan penilaian peserta anugerah tersebut.

Majlis yang dijalankan di KLCC itu disambut baik oleh pengusaha-pengusaha terutamanya PKS. Pengarah Urusan Bank Islam, Datuk Seri Zukri Samat mengatakan bahawa sepanjang tahun 2016, Bank Islam meluluskan pembiayaan berjumlah RM536 juta kepada PKS, manakala sejak Januari 2017 sehingga Mac 2017, sebanyak RM141 juta lagi telah diluluskan.
“Angka menggambarkan sokongan kami terhadap usaha kerajaan menjadikan PKS sebagai tunggak ekonomi Malaysia” katanya lagi. Ini menunjukkkan bahawa Bank Islam sememangnya sedang berusaha untuk membantu pengusaha-pengusaha Kecil dan sederhana (PKS) tanpa mengira kaum ataupun agama.

Terdapat 8 kategori yang dibahagikan kepada PKS iaitu Anugerah Perdana dan Anugerah Pemasaran Digital Terbaik, yang dimenangi oleh Syarikat Siti Khadijah Apparel Sdn Bhd. Anugerah PKS Baharu Terbaik dimenangi oleh MM Matrix Integrity (M) Sdn Bhd. Anugerah Perkhidmatan Hospitaliti Terbaik dimenangi oleh Batuta Travel & Tours Sdn Bhd. Untuk Anugerah Produk Pengguna Terbaik pula mempunyai 2 pemenang iaitu Print Expert Sdn Bhd bagi pertumbuhan terbaik dan Mumtaz Meat & Marine Food Sdn Bhd, pula bagi pulangan ekuiti terbaik. Anugerah Produk Pertanian Terbaik dimenangi oleh Biovista Lifesciences Sdn. Bhd. dan Anugerah Pembangunan Komuniti dan Sosial Terbaik dimenangi oleh IX Telecom Sdn Bhd. Namun, bagi Anugerah Perkhidmatan Pengangkutan dan Lojistik Terbaik pula tiada pencalonan.

Turut hadir ke majlis ini adalah Pengarah Urusan Kumpulan Utusan, Datuk Mohd Noordin Abbas, Timbalan Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Othman Mohamad, Penolong Ketua Pengarang, Datuk Mohd Hassan Mohd Noor, Pengerusi SME Corp., Tan Sri Ir. Dr. Mohamed Al Amin Abdul Majid, Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp., Datuk Dr. Hafsah Hashim dan Pengurus Negara Visa Malaysia, Ng Kong Boon.

Program seperti ini adalah salah satu cara dan usaha yang bermanfaat untuk memberi semangat kepada PKS untuk terus maju dalam bidang yang diceburi. PPIM berharap agar program-program seperti ini dapat menjadi contoh kepada kepada syarikat-syarikat lain dalam memajukan ekonomi Malaysia.

WhatsApp Image 2017-05-08 at 10.49.24 AM WhatsApp Image 2017-05-08 at 10.49.25 AM