Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
MOSTI PUJI INISIATIF PPIM BANGUNKAN APLIKASI YAKIN – MALAKAT TRIBUNE – 16/06/2022
24 Jun 2022

PETALING JAYA – Aplikasi Yakin yang dibangunkan oleh Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) diyakini akan memainkan peranan penting dalam usaha membantu kerajaan memperkasakan hak pengguna rakyat.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Seri Dr Adham Baba berkata, beliau amat gembira dengan pelancaran aplikasi itu yang merupakan satu inovasi baharu dalam memperjuangkan hak orang ramai.

“Tahniah kepada PPIM dan semua pihak yang terlibat dalam inisiatif pembangunan aplikasi yang mengintegrasikan pelbagai maklumat dalam satu pusat sehenti.

“Pelancarannya juga bertepatan dengan objekti penubuhan PPIM untuk membela mereka yang tertindas, lebih-lebih lagi dalam cabaran dunia digital dan teknologi yang semakin banyak penipuan atau scam.

“Saya yakin aplikasi ini akan mendapat perhatian pengguna ditambah pula dengan jumlah audien sedia ada PPIM yang berjumlah 1.5 juta,” katanya pada majlis Pelancaran Aplikasi Yakin di sini hari ini.

Hadir sama Timbalan Ketua Setiausaha Sains, Teknologi dan Inovasi (MESTECC); Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan; Timbalan Ketua Setiausaha Sains, Teknologi dan Inovasi (MESTECC), Dr. Mohd Nor Azman Hassan.

Aplikasi Yakin yang menjadi platform rasmi PPIM menerima aduan penipuan dan juga sebagai medium penyebaran maklumat.

Adham berkata, selain menjadi platform untuk laporan kes-kes penipuan, aplikasi itu juga mampu menyumbang kepada pembangunan ekonomi digital negara.

Beliau berkata, sebagai aplikasi yang bersifat ‘one stop centre’, Yakin dalam memacu pembangunan ekonomi umat Islam khususnya dalam industri halal, pertanian, teknologi kewangan, kosmetik, farmasi, perusahaan, pelancongan dan juga insuran.

Kemunculan aplikasi itu juga katanya bertepatan dengan laporan peningkatan pengguna telefon pintar oleh Jabatan Perangkaan Negara daripada 98.2 peratus pada tahun 2020 kepada 98.7 peratus pada tahun 2021.

“Saya harap PPIM akan dapat membantu kerajaan menyalurkan maklumat kepada orang ramai melalui penulisan artikel, penyebaran kandungan video, laporan dan penyebaran berita terkini.

“Semoga usaha murni ini akan memberi manfaat kepada organisasi dan syarikat lain,” katanya.

Selain itu katanya, aplikasi Yakin itu juga akan menjadi platform yang selamat dan terkawal untuk tujuan kutipan derma dan kebajikan dengan lebih mudah.

Aplikasi Yakin kini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play.

Antara muka dan kandungan aplikasi Yakin yang dilancarkan oleh PPIM hari ini.

Artikel oleh: Malakat Tribune

MOSTI PUJI INISIATIF PPIM BANGUNKAN APLIKASI YAKIN

https://www.malakattribunenews.com/2022/06/mosti-puji-inisiatif-ppim-bangunkan-aplikasi-yakin/