Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
MUNGKIN ADA GULUNG TIKAR – SINAR HARIAN – 29/3/2017
29 Mar 2017

sinar harian 29.3.2017 1

sinar harian 29.3.2017 2 Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) meminta kerajaan membantu stesen minyak yang berisiko untuk “gulung tikar” apabila kaedah baharu penetapan harga bahan api bermula.

Ketua Aktivisnya, Datuk Nadzim Johan berkata, ini berikutan kaedah yang digunakan itu akan membukapenjualan bahan api secara terbuka, lantas akan berlakunya persaingan di antara semua stesen minyak.

” Sebenarnya kaedah penetapan harga petrol dan diesel diperkenalkan kerajaan, sudah dibuat negara lain.

” Misalnya di Amerika Syarikat, harga petrol dan diesel ditentukan secara terbuka, di mana syarikat minyak menggunakan strategi bagi memasarkan produk mereka dan mereka tidak dikawal oleh kerajaan.

” Hal ini menyebabkan berlakunya persaingan supaya pengguna mendapatkan harga terbaik,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Beliau tidak menolak kemungkinan ada stesen minyak yang akan menawarkan harga “runtuh” sekali gus menggugat stesen minyak lain yang berdekatan dengan stesen minyak berkenaan.

” Mungkin pengusaha stesen minyak  yang berada di dalam keadaan yang sedikit tertekan  kerana apabila berlakunya pasaran terbuka dan  ini akan menyebabkan segelintir daripada mereka mungkin tidak dapat bersaing.

” Lantas, mungkin ada stesen minyak yang akan gulung tikar akibat kerugian yang ditanggung. Oleh demikian, kerajaan perlu memantau stesen minyak yang memerlukan bantuan,” jelasnya.

Sementara itu, Nadzim bersetuju dengan mekanisme yang akan dikuatkuasakan esok memandang ada pihak yang tidak bertanggunjawab menjual bahan api di negara jiran semasa kerajaan memberikan subsidi bahan api sebelum ini.

Menurutnya, tindakan pihak tersebut menyebabkan kerajaan kerugian berbillion ringgit akibat ketirisan tersebut, dimana rakyat sepatutnya menikmati subsidi yang diperuntukkan kepada mereka.