Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
NAIK GAJI POLIS BOLEH ELAK PECAH AMANAH – MALAYSIA GAZETTE – 11/06/2019
11 Jun 2019

KUALA LUMPUR – Kenaikan gaji polis boleh meningkatkan intergriti dalam masa yang sama memerangi perlakuan pecah amanah.

Malah, kenaikan itu satu kerperluan dalam sebuah negara yang semakin maju dan membangun, menurut Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan.

“Kita mahu memperhebatkan pasukan polis, jangan ada yang pandang hina kepada kerjaya polis sehingga mudah menawarkan rasuah atas alasan polis tak cukup makan.

“Apabila anggota polis berupaya dari segi ekonomi, mereka akan lebih dihormati dan tidak dipandang mudah dibeli oleh mana-mana pihak.

“Walaupun masih ada segilintir yang mungkin tetap merosakkan nama baik pasukan, kami percaya majoriti akan bertugas dengan lebih semangat dan penuh integriti,” katanya menerusi kenyataan di sini hari ini.

Sehubungan itu, katanya, PPIM menyokong penuh  kenyataan Datuk Seri Abdul Hamid Bador baru-baru ini yang menyarankan kerajaan mempertimbangkan untuk memberi kenaikan gaji kepada anggota polis.

Ketua Polis Negara itu berkata, gaji, logistik dan keperluan anggota polis berpangkat rendah akan diberi keutamaan dalam usaha meningkatkan integriti pasukan itu.

Menurut Abdul Hamid, gaji yang diperoleh anggota berpangkat Sarjan ke bawah adalah rendah dan tidak mampu menampung kos sara hidup terutama bagi mereka yang bertugas di bandar besar. – MalaysiaGazette

Artikel oleh: Malaysia Gazette

NAIK GAJI POLIS BOLEH ELAK PECAH AMANAH

https://malaysiagazette.com/blog/2019/06/11/naik-gaji-polis-boleh-elak-pecah-amanah/