Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
NGO SARAN KERAJAAN MANSUH PENGGUNAAN LABEL BERAS IMPORT DAN TEMPATAN – HARIAN METRO – 18/07/2023
25 Jul 2023

Kangar: Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mencadangkan kerajaan memansuhkan penggunaan label beras import dan beras tempatan bagi mengatasi isu tukar label kampit beras putih.

Presiden Persatuan Pengilang Beras SPB Melayu Kedah-Perlis Marzukhi Othman berkata label beras Super Spesial Tempatan (SST) dan Super Spesial Import (SSI) pada kampit beras putih membuka ruang kepada mereka yang tidak bertanggungjawab untuk memperolehi keuntungan berlipat ganda.

“Saya cadangkan kita tidak perlu lagi letak label beras SST atau SSI pada kampit beras dan hanya letak label beras putih bagi mengelak berlakunya manipulasi orang tengah.

“Ini kerana harga beras tempatan ditetapkan pada harga RM2.60 sekilogram (kg), manakala harga beras import bergantung kepada harga pasaran,” katanya ketika hari ini.

Katanya pemansuhan label yang membezakan beras import dan beras tempatan juga akan memberi keadilan kepada petani, pengilang dan pengguna serta dapat mengharmonikan kembali industri.

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) baru-baru ini memberi amaran tindakan tegas terhadap peniaga yang didapati menukar bungkusan atau label beras tempatan serta menjualnya di pasaran pada harga beras import untuk meraih keuntungan berlipat kali ganda, kerana ia adalah kesalahan di bawah Seksyen 5 Akta Perihal Dagangan 2011.

Sementara itu Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Datuk Nadzim Johan senada dengan cadangan pemansuhan label beras import dan tempatan pada kampit beras putih bagi mengelak berlakunya penyelewengan yang hanya merugikan pengguna.

Katanya pengguna juga perlu diberi pendedahan agar dapat membuat pilihan yang tepat ketika membeli barang dan tidak mudah tertipu.

Sementara itu Ketua Pengarah Bahagian Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Azman Adam ketika dihubungi berkata pihaknya telah menjalankan pemeriksaan terhadap 31 pemborong dan 385 premis di seluruh negara menerusi Op Jamin bagi menguat kuasa dan memantau bekalan beras di seluruh negara.

“Setakat ini KPDN menerima 14 aduan daripada orang ramai berhubung kekurangan beras SST di pasaran,” katanya.

Artikel oleh: Harian Metro

NGO SARAN KERAJAAN MANSUH PENGGUNAAN LABEL BERAS IMPORT DAN TEMPATAN

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2023/07/988950/ngo-saran-kerajaan-mansuh-penggunaan-label-beras-import-dan-tempatan