Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
OTAI INGATKAN PPZ TAK MEMBAZIR – WACANAKINI – 14/04/2022
15 Apr 2022

KUALA LUMPUR : Berpesan-pesan kepada kebaikan sebagaimana dituntut agama, diingatkan semula oleh Presiden OTAi Group Malaysia, Dr Suhaimi Hj Abas kepada Pusat Pungutan Zakat (PPZ) agar memanfaatkan sepenuhnya kutipan zakat yang diamanahkan.

Jelas beliau yang ada dimaklumkan bahawa PPZ sebuah negeri ada memaklumkan kepada beliau kutipan Zakat RM204 juta setahun dan RM40 juta diperuntukan untuk memberi latihan kepada asnaf dan fakir miskin.

“Berbeza di OTAI Group, kami beri latihan tanpa keluarkan duit tetapi pelajar yang belajar dengan kami akan menerima elaun bulanan antara RM1,500 hingga RM5,000 sebulan.

“Saya seru pusat zakat jangan bazirkan duit (peruntukan latihan), sebaliknya berkolaborasi dengan OTAi.

“Mungkin tanpa keluarkan duit pun kita boleh hasilkan usahawan Islam berjaya yang boleh membayar balik zakat kepada PPZ dan cukai kepada LHDN bukan kita ketepikan zakat dan lain-lain.

“Saya juga nampak sistem pendidikan kita tak menekankan amalan zakat dan bersedekah sedangkan dengan zakat dan bersedekahlah yang akan menyebabkan Allah beri kekayaan kepada kita, jangan tunggu kaya baru hendak berzakat dan sedekah,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata demikian ketika Majlis Pelancaran Konvoi Agihan Zakat OTAi Group Malaysia 2022 ke Enam Negeri Bersama PPIM di Hentian Tol Jalan Duta di sini hari ini.

Program ini dijangka berakhir pada 24 April ini membabitkan agihan zakat sebanyak RM420,000 kepada 1,200 asnaf dari 28 masjid.

Sebanyak 25 kenderaan bersama 54 usahawan OTAI Group bergerak mengagihkan zakat ke Perak, Pulau Pinang, Kedah, Perlis selain Kuala Lumpur dan Selangor.

Tujuh kenderaan Velfire dan selebihnya Hilux milik usahawan-usahawan OTAi berlepas kira-kira jam 10.30 pagi tadi.

Dalam pada itu, Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan yang turut sama dalam program itu berkata, usaha murni ini perlu diteruskan setiap tahun dan perlu dilihat sebagai satu kebanggaan yang jadi inspirasi kepada usahawan Islam yang lain.

“Amalan berzakat sebenarnya bukan sahaja berkongsi sebahagian rezeki tetapi juga memberi peluang kepada anak-anak asnaf ini boleh menimba ilmu di Akademi Keusahawanan Islam Malaysia OTAI Group.

“Di sinilah tempat lahirnya hampir 400 usahawan berjaya yang menyumbang semula zakat kepada PPZ dan terus kepada keluarga dan masyarakat, Jika semua orang bantu orang lain tentulah kesusahan itu dapat dikurangkan,” katanya.

Artikel oleh: Wacanakini

OTAI INGATKAN PPZ TAK MEMBAZIR

https://www.wacanakini.com/2022/04/otai-ingatkan-ppz-tak-membazir/