PETALING JAYA, 16 Jun– Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi mengalakkan lebih banyak pembangunan aplikasi terutama berkaitan dengan pengguna.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Adham Baba berkata ia bertujuan mempercepatkan proses ke arah mencapai negara berteknologi tinggi 2030.

“Dalam hala tuju kerajaan untuk menjadikan negara kita berteknologi tinggi pada 2030 kita mengalu-alukan lebih banyak aplikasi untuk dibangunkan terutama sekali aplikasi yang ada kaitan dengan pengguna,” kata Dr Adham Baba dalam sidang media majlis pelancaran Aplikasi ‘Yakin’, di sini.

Dalam pada itu, Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) melancarkan satu aplikasi mudah alih yang dikenali sebagai ‘YAKIN’.

Ia merupakan satu aplikasi bagi mendapatkan pelbagai perkhidmatan seperti aduan hal ehwal pengguna, bantuan mangsa ceti haram, sumbangan derma kepada saluran berdaftar dan sumber informasi terkini.

“Fasa kedua pembikinan pembangunan aplikasi ini secara dalam talian untuk membuat perdagangan yakin dan selamat serta patuh syariah. Untuk itu, kita menyambut baik usaha PPIM dan syarikat Crescent Digital yang berinovasi mengutarakan teknologi serupa ini dan kita terus memperkasakan sains dan teknologi,” tambah beliau.

(Menteri Sains Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Adham Baba)

Tambah beliau, penggunaan bahasa Malaysia di dalam aplikasi ‘YAKIN’ juga merupakan salah satu usaha memartabatkan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan.

Artikel oleh: Berita RTM

PEMBANGUNAN APLIKASI BERMANFAAT, PERCEPAT USAHA CAPAI NEGARA BERTEKNOLOGI TINGGI 2030

https://berita.rtm.gov.my/index.php/teknologi/41808-pembangunan-aplikasi-bermanfaat-percepatkan-negara-capai-negara-berteknologi-tinggi-2030?fbclid=IwAR0Qbd7iRc3FKNNaOxBhmM_NwmItC4vcC_Um4NS4UqIKe9OfH2vhhR_t5QM