Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PENGGUNA KELIRU STATUS PRODUK – SINAR HARIAN – 31/5/2017
31 May 2017

sinar harian 31.5.2017

PPIM cadang pengkelasan pemilik produk untuk beza keluaran Muslim dengan bukan Islam

Kuala Lumpur – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) mencadangkann agar satu kaedah pengkelasan pemilikan dibuat bagi membezakan produk keluaran syarikat Islam dengan bukan keluaran Islam.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, ia berikutan kekeliruan timbul dalam kalangan pengguna Islam dan menganggap produk menggunakan nama Islamik dan Melayu ini dikeluarkan pengeluar Muslim.

“Adalah sukar bagi pengguna Islam untuk mengetahui status pemilikan produk kerana tiada sebarang indikasi pada produk yang menjelaskan status tersebut. Perkara ini mengelirukan pengguna dan salah dibawah Akta Perihal Dagangan 2011.

“Malah ramai pengguna Islam membeli dan menyokong produk tersebut kerana menyangka ia keluaran muslim dan akhirnya rasa ditipu,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat PPIM, semalam.

Katanya, produk yang dikeluarkan tidak sepatutnya mengelirukan atau memberi maksud yang yang tidak benar seterusnya membayangkan produk tersebut adalah halal seperti menggunakan gambar masjid atau tulisan jawi pada pembungkusan.

“Dari siasatan yang telah kami lakukan, terdapat banyak produk di pasaran yang menggunakan nama Islamik pada pembungkusan mereka.

“Ini menyebabkan pengguna jadi keliru sekali gus menyebabkan mereka marah dan membuat laporan kepada kami,” katanya.

PPIM katanya akan bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Islam dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan bagi memperbetulkan fahaman kepada pengguna.

“Kita juga akan keluarkan senarai penuh produk berserta pemiliknya untuk maklumat pengguna. Ini bukanlah isu rasis sebaliknya berbalik kepada prinsip agama dan ketulusan,” katanya.

Katanya, pengguna berhak membuat pilihan dan tidak salah untuk memilih produk tersebut.

“Soal halal atau haram produk itu isu nombor dua. Bagaimanapun, ada juga produk menggunakan nama Islamik ini menggunakan cop halal yang diragui,” katanya.