Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PENJAWAT AWAM GRED 48 PATUT NAIK GAJI LEBIH, BUKAN SAMA KGT – AHLI PARLIMEN PKR SETIAWANGSA – THE MERDEKA TIMES – 01/09/2022
05 Sep 2022

  • Kerajaan sepatutnya memberikan kenaikan gaji yang lebih bagi penjawat awam gred 48 ke bawah dan bukannya memberi kenaikan gaji tahunan (KGT) sama bagi semua kakitangan awam.
  • Ini kerana majoriti penjawat awam gred 48 ke bawah tergolong dalam kelompok B40 yang lebih terjejas akibat tekanan ekonomi.
  • Ahli Parlimen Setiawangsa dari PKR, Nik Nazmi bin Nik Ahmad berkata saranan memberikan penumpuan kepada golongan yang lebih terjejas itu juga berdasarkan kemampuan dan kedudukan kewangan negara yang terhad.

KUALA LUMPUR – Kerajaan sepatutnya memberikan kenaikan gaji yang lebih bagi penjawat awam gred 48 ke bawah dan bukannya memberi kenaikan gaji tahunan (KGT) sama bagi semua kakitangan awam di negara ini.

Ini kerana majoriti penjawat awam gred 48 ke bawah tergolong dalam kelompok B40 yang lebih terjejas akibat tekanan ekonomi membabitkan kenaikan kos barangan asas, kenaikan inflasi dan harga minyak.

Ahli Parlimen Setiawangsa dari PKR, Nik Nazmi bin Nik Ahmad berkata saranan memberikan penumpuan kepada golongan yang lebih terjejas itu juga berdasarkan kemampuan dan kedudukan kewangan negara yang terhad.

“Saya tak kata mereka yang gred 48 atau gred 52 hidup senang lenang. Golongan M40 juga terasa sekarang bila harga barang naik. Cuma saya setuju dalam keadaan kewangan negara yang agak terhad, apalah salahnya kalau kita naikkan lebih (gaji) untuk golongan gred 48 ke bawah. 

“Dan kita tangguhkan dahulu untuk kenaikan gaji kakitangan kerajaan untuk gred 48 ke atas,” katanya kepada media selepas kempen tanaman pokok anjuran Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) dan Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM) di Kebun Bandar Sungai Bonus, Lorong Gurney di sini semalam. 

Beliau ditanya wartawan mengenai keputusan kerajaan menaikkan bayaran gaji tahunan (KGT) yang membabitkan penjawat awam di semua gred.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob pada 30 Ogos lalu mengumumkan bayaran KGT tambahan khas sebanyak RM100 kepada 1.28 juta penjawat awam gred 11 hingga 56 membabitkan peruntukan RM1.5 bilion.

Nik Nazmi berkata penjawat awam gred 48 ke bawah lebih memerlukan berbanding pegawai gred atasan.

“Kalau dah sampai gred JUSA dan sebagainya. Dia ada simpanan. Mungkin akan pergi ke luar negara bercuti dan sebagainya. Jadi duit itu akan mengalir ke luar atau tidak berputar dalam ekonomi negara. 

“Tapi kalau orang susah, duit dia dapat hampir semua akan dibelanjakan untuk keperluan keluarga dan sebagainya,” katanya.

Sementara itu, mengulas usaha kerajaan dalam menurunkan harga barangan, Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, lebih banyak tindakan perlu dilakukan kerajaan, khususnya ketika musim perayaan di mana berlakunya peningkatan harga barangan. – The Merdeka Times

Artikel oleh: The Merdeka Times

PENJAWAT AWAM GRED 48 PATUT NAIK GAJI LEBIH, BUKAN SAMA KGT – AHLI PARLIMEN PKR SETIAWANGSA

https://themerdekatimes.com/blog/2022/09/penjawat-awam-gred-48-patut-naik-gaji-lebih-bukan-sama-kgt-ahli-parlimen-pkr-setiawangsa/