Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PROGRAM HARI BERSAMA JABATAN INSOLVENSI MALAYSIA (MDI) 2017 – PPIM – 11/05/2017
11 May 2017

 

PPIM-11 Mei 2017 – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) yang diwakili oleh Aktivis PPIM, Tuan Syed Kamarulzaman menyerahkan Surat Jemputan Pelancaran Sekretariat Bebas Muflis 2017 dan Klinik Aduan Bankrapsi kepada Pengarah Jabatan Insolvensi Malaysia (MDI), Datuk Abdul Rahman Putra bin Dato’ Haji Taha di Program Hari Bersama Pelanggan Jabatan Insolvensi Malaysia (MDI) bertempat di Dewan Jubli Intan, Johor Bharu.

Program ini dirasmikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Sri Azalina binti Othman Said bertujuan untuk memperkukuhkan perhubungan di antara MDI dan STAKEHOLDER serta memberi penerangan berkenaan undang-undang kebankrapan kepada peserta yang hadir.

Antara undang-undang yang dipinda adalah had kebankrapan dinaikkan dari RM30,000 ke RM50,000. Penghutang boleh memohon untuk memasuki Program Penyusunan Sukarela (Voluntary Arrangement) atau Pelan Pembayaran Semula (Debt Repayment Plan) melalui penama berdaftar seperti peguam, juruaudit dan akauntan berdaftar atau syarikat yang dilantik oleh Jabatan Insolvensi.

Selain itu, pertimbangan untuk pelepasan individu muflis juga dipendekkan kepada 3 tahun dari 5 tahun atas budi bicara Pengarah Jabatan Insolvensi. Pelepasan juga akan diberikan kepada individu muflis yang sudah meninggal, yang disenaraikan sebagai Orang Kurang Upaya (OKU), individu muflis yang menghidap penyakit yang kritikal dan juga penjamin sosial dan penjamin sosial boleh dibenarkan pelepasan daripada kebankrapan atas budi bicara Pengarah Jabatan Insolvensi.

Selain itu, didalam program ini juga Mdi melancarkan penggunaan Pertukaran Proses kewangan (Financial Process Exchang – FPX) dalam urasan terimaan. FPX adalah sebuah perkhidmatan pembayaran dalam talian menggunakan akaun perbankan internet anda.

Pindaan Rang Undang-Undang ini jelas mampu membantu mereka yang mempunyai masalah kebankrapan terutamanya kepada penjamin sosial. Dengan adanya program seperti Klinik Aduan Bankrapsi, ia mampu membantu Mdi dalam memberi nasihat dan jalan keluar dari bankrapsi.

WhatsApp Image 2017-05-11 at 2.39.18 PM