Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PPIM LANCAR APLIKASI YAKIN – UMMAH TODAY – 16/06/2022
24 Jun 2022

KUALA LUMPUR : Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) telah berkolaborasi dengan Crescent Digital Sdn Bhd (Crescent Digital) untuk membangunkan & mengendalikan aplikasi mudah alih rasmi PPIM yang dikenali sebagai YAKIN.

Aplikasi tersebut telah dilancarkan hari ini oleh Datuk Seri Dr. Adham Baba, Menteri Sains, Teknologi
dan Inovasi.

Berasal dari perkataan Arab یقین‎ yang antara lain bermaksud pasti, percaya dan tidak ragu-ragu, nama YAKIN dipilih sebagai tanda kesungguhan PPIM bukan sahaja dalam usaha memperkasa pengguna dan usahawan Muslim era digital tetapi juga sebagai pemangkin dan pemacu inovasi tempatan bernilai tinggi justeru menyumbang kepada ekonomi digital Islam di Malaysia.

Menerusi aplikasi YAKIN yang sedia untuk dimuat turun secara percuma, pengguna-pengguna boleh menjadikan aplikasi YAKIN sebagai ‘one stop centre’ untuk mendapatkan pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan oleh PPIM seperti perkhidmatan aduan hal ehwal pengguna, bantuan mangsa ahlong atau ceti haram, sumbangan derma kepada saluran yang sahih dan berdaftar; dan sebagai informasi paling terkini dari PPIM dengan amat mudah secara dalam talian dari telefon pintar mereka.

Selari dengan slogan Aplikasi Digital Gaya Hidup Muslim, aplikasi YAKIN yang dikuasakan oleh Crescent Digital tanpa sebarang kos juga dibina untuk membantu pengguna Islam menerapkan gaya hidup Muslim dalam kehidupan seharian dengan mudah. Diantara fitur atau ciri-ciri yang disediakan di dalam Modul Ibadah aplikasi YAKIN ini adalah waktu solat, kiblat, doa harian, tasbih dan pelbagai lagi. Antara yang menarik, pengguna aplikasi YAKIN dapat memilih laungan azan oleh artis terkenal tanahair, Black Hanifah, untuk tetapan notifikasi waktu solat yang boleh didapati secara eksklusif melalui aplikasi tersebut.

“Saya amat mengalu-alukan inovasi ke arah digital dari PPIM dan Crescent Digital ini. Inisiatif untuk membina aplikasi ini di dalam Bahasa Malaysia adalah langkah yang sangat tepat demi memartabatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan. PPIM juga mempunyai jumlah pengikut media sosial yang besar di kalangan masyarakat Muslim di Malaysia iaitu lebih daripada 1.5 juta orangmerentasi 5 platform media sosial. Justeru itu, aplikasi YAKIN berkem ampuan untuk menjadiaplikasi gaya hidup Muslim tempatan yang utama dan paling komprehensif bukan sahaja di Malaysia malah di rantau ini.” jelas Dr Adham Baba kepada pemberita.

Menurut Presiden &  Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan pula, aplikasi ini bukan sahaja mensasarkan pengguna, malah ia juga dibangunkan dengan matlamat untuk membantu perniagaan-perniagaan yang ingin mempromosikan produk atau perkhidmatan mereka secara khusus dan efisien kepada kumpulan pengguna Islam dan bukan Islam.

Perlu juga ditegaskan bahawa kempen-kempen derma yang terdapat di dalam aplikasi YAKIN telah disemak dan disahkan terlebih dahulu oleh PPIM. Bagi pihak PPIM, kami yakin bahawa aplikasi ini dapat memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia bersesuaian dengan misi PPIM sendiri iaitu melaksanakan tuntutan fardhu kifayah yang membabitkan kepentingan pengguna dan perniagaan Islam melalui tindakan proaktif dan berstrategi.

Ketua Pegawai Eksekutif Crescent Digital, Nina Alyssa turut menyatakan rasa bangga di atas kerjasama PPIM dalam inisiatif ini. Selain daripada ciri-ciri yang telah disebutkan, mereka juga sedang merancang untuk memperkenalkan pelbagai lagi fitur di dalam aplikasi YAKIN merangkumi direktori perniagaan Islam, direktori scammers, tinjauan atau survey, e-Dagang dan lain-lain di fasa akan datang.

Aplikasi YAKIN boleh dimuat turun secara percuma di Google Play Store, App Store dan Huawei AppGallery untuk semua telefon pintar Android & iPhone.

Artikel oleh: Ummah Today

PPIM LANCAR APLIKASI YAKIN

https://ummahtoday.com.my/ppim-lancar-aplikasi-yakin/?fbclid=IwAR1GlrYIsro8J5b5MfXyvLnUzScEQAwz3zwy0kmr9bDlNM56cL9mc15q8n4