KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia dan MAPIM melancarkan tabung bagi membantu rakyat negara itu yang sedang berdepan ancaman banjir terburuk dalam tempoh lebih sedekad.

Puluhan juta penduduk terkesan apabila hujan monsun berterusan sejak Jun lalu mengakibatkan banjir yang menenggelami satu per tiga daripada Pakistan.

Bencana itu telah meragut lebih 1,100 nyawa, memusnahkan banyak tanaman dan merosak atau memusnahkan lebih sejuta kediaman.

Nadzim 

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan menyeru orang ramai agar membantu rakyat Pakistan yang kehilangan segala-galanya selepas tragedi banjir besar tersebut.

“Tidak boleh dibayangkan situasi yang dialami mereka, bagaimana mereka mahu bangkit dari ‘kiamat’ dunia berkenaan.

“Sehubungan itu, saya menyeru orang ramai untuk menyalurkan bantuan di Sumbangan.com kerjasama antara PPIM dan MAPIM,” katanya kepada MEDIA VARIASI.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan kerajaan Pakistan telah melancarkan rayuan bantuan kecemasan mencecah AS$160 juta untuk rakyat negara itu.

Teleton, iaitu siaran khas televisyen bertujuan mengutip derma bagi membantu mangsa banjir anjuran bekas Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan, semalam, berjaya mengumpulkan lima bilion rupee (kira-kira AS$22.7 juta) dalam tempoh tiga jam.

Artikel oleh: Media Variasi

PPIM, MAPIM LANCAR TABUNG BANTU PAKISTAN

https://mediavariasi.com/2022/09/ppim-mapim-lancar-tabung-bantu-pakistan/