Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PPIM SERU RAKYAT MALAYSIA BOIKOT EMPAT PRODUK ISRAEL – PN BBC PORTAL – 18/05/2021
18 May 2021

18 MEI: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) akan mengadakan kempen boikot produk Israel secara besar-besaran di seluruh negara dan menyeru rakyat Malaysia untuk menyertainya.

Empat produk utama yang diseru PPIM menerusi kempen ini iaitu Coca-Cola, Puma, Starbucks dan juga Hewlett-Packard (HP).

PPIM menerusi kenyataan memaklumkan kempen yang akan dijalankan sepanjang tempoh enam bulan itu bertujuan memberi kesedaran bahawa Islam itu kuat walaupun tidak berlawan dengan perperangan.

Menurut beliau, ini sekaligus dapat mendidik masyarakat Islam terutamanya untuk sentiasa cakna dengan permainan yang dibawa oleh Zionis Israel.

“Dengan dunia serba moden dan mudah bagi mendapatkan maklumat, banyak antara kita telah terpedaya dan alpa dek manipulasi media Zionis yang tidak berkesudahan.

“Produk yang perlu di boikot sejak dahulu lagi semakin diterima masyarakat hasil usaha propaganda dan manipulasi mereka. Rakyat Palestin sudah lama ditindas oleh rejim Zionis dengan pencerobohan hak-hak kemanusiaan dan melakukan banyak jenayah perang terhadap mereka,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, PPIM memaklumkan bagi memutuskan rantaian sokongan ekonomi Israel, pendedahan penglibatan badan-badan korporat besar yang terlibat secara langsung atau tidak adalah amat diperlukan dalam mengecam sekeras-kerasnya tindakan Israel.

“Sekiranya usaha ini diabaikan, kita akan berterusan alpa bahawa kita adalah penyumbang sebenar kepada kematian saudara Islam di Palestin,” katanya.

Sementara itu, mengulas lanjut berkenaan empat produk utama yang perlu diboikot, PPIM memberitahu The Central Bottling Company-CBC(Coca-Cola Israel) mengendalikan salah satu fasiliti pembotolan terbesar dunia dan berkembang menjadi sekumpulan syarikat yang menguasai 40 peratus daripada pasaran air minuman Israel dan mempunyai monopoli yang jelas dalam sektor Coke tempatan.

“CBC mempunyai kilang Coca-Cola di penempatan haram Atarot yang dibina di atas tanah yang dirampas dari rakyat Palestin dan menyalahi undang-undang antarabangsa di samping memiliki ladang-ladang tenusu di kawasan penempatan haram di Shadmot Mecola,Lembah Jordan dan sebuah loji di zon industrivKatzerin di Bukit Golan, “katanya.

Bagi Puma, PPIM memaklumkan produk sukan terkenal itu merupakan penaja tunggal antarabangsa Persatuan Bolasepak Israel (IFA), yang memberikan hak legitimasi kepada semua tindak-tanduk IFA.

Tambah PPIM, ini termasuk enam buah kelab bola sepak telah didokumenkan oleh Pemerhati Hak Asasi Manusia sebagai kelab bola sepak yang berpusat di penempatan haram di Palestin yang telah dirampas oleh tentera Israel.

“Selain itu, Pengasas, pengerusi, dan presiden Starbucks Corporation, Howard Schultz memiliki sebanyak 31.6 juta saham Starbucks merupakan seorang penyokong Zionis yang aktif.

“Beliau juga merupakan penerima anugerah “The Israel 50th Anniversary Friend of Zion Tribute Award’ atas sumbangannya terhadap pergerakan Israel yang turut memainkan peranan dalam hubungan rapat antara Amerika-Israel.

“Bagi produk HP, syarikat itu merupakan pmbekal kepada tentera Israel sejak 2009 yang mempunyai kontrak dengan polis Israel dalam pengendalian pusat data menggunakan server HP di samping menghasilkan system ID biometric untuk mengesan dan mengawal pergerakan rakyat Palestin.

“Sistem ini membolehkan kerajaan mengawal dan menguatkuasakan pengasingan kaum dan apartheid terhadap warga Israel Palestin Israel, dan terlibat secara langsung dalam sistem penempatan kolonial Israel melalui “Yesha database”, yang mengumpul maklumat warga Israel di penempatan haram di kawasan Tebing Barat Palestin, ” katanya.

Artikel oleh: PN BBC Portal

PPIM SERU RAKYAT MALAYSIA BOIKOT EMPAT PRODUK ISRAEL

http://www.pnbbcportal.com/2021/05/18/ppim-seru-rakyat-malaysia-boikot-empat-produk-israel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ppim-seru-rakyat-malaysia-boikot-empat-produk-israel