Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
RAMAI MISKIN RENTAN TERJERAT SKIM PINJAMAN MUDAH, JADI MANGSA SCAMMER – MEDIA VARIASI – 23/08/2022
30 Aug 2022

KUALA LUMPUR: Peningkatan golongan miskin rentan menyebabkan mereka menjadi sasaran mudah ‘scammer’ internet khususnya scam pinjaman mudah online.

Miskin rentan adalah kelompok yang tiba-tiba jatuh miskin kerana pelbagai faktor seperti diberhentikan kerja, hilang pencari nafkah kerana cerai atau kematian akibat pandemik, bencana dan lain-lain.

Mereka sebenarnya terputus wang sara hidup dan hanya memerlukan satu peruntukan tertentu sahaja bagi mengeluarkan mereka daripada masalah itu.

Ada yang memerlukan RM2,000 untuk meneruskan hidup, ada yang perlukan RM5,000 untuk menjelaskan tunggakan hutang, ada yang perlukan RM10,000 untuk mulakan perniagaan.

Kos itu sebenarnya bukanlah besar namun sukar diperolehi dalam situasi mereka hilang sumber untuk membantu.

Tekanan bertambah apabila mereka sukar mendapatkan bantuan daripada pihak zakat untuk menjelaskan tunggakan pinjaman, hutang peribadi dan sebagainya.

Nak meminjam dengan kawan sukar kerana wujud ‘skeptical’ boleh bayar atau tidak?

Jalan mudah bagi mereka adalah meminjam dengan pinjaman mudah di FB atau Instagram, tanpa mereka tahu sudah masuk dalam jerat penipuan internet.

Modus operandi scammer ini adalah menawarkan pinjaman mudah lulus menerusi laman sosial Facebook atau Instagram.

Apabila mangsa menghubungi scammer akan meminta kad ATM serta kata laluan (password) kononnya untuk proses kemasukan wang yang mahu dipinjam.

Biasanya scammer memberi tempoh dua minggu sebelum pinjaman diluluskan, dan tanpa pengetahuan mangsa tempoh itu digunakan untuk semua transaksi wang scam bagi kategori lain pula.

Mangsa tidak menerima wang, scammer pula gagal dihubungi selepas itu.

Nadzim Johan@Toqqi

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia, Datuk Nadzim Johan berkata, di sini ada dua kategori mangsa scam iaitu keldai akaun dan juga mangsa penipuan yang lain seperti skim cepat kaya, penipuan pesan lain dapat lain atau skim cinta.

“Bagi scammer pula jika 100 daripada 1,000 pengguna internet yang berjaya diperdayakan setiap hari menjadi ia sudah cukup menguntungkan.

“Isunya, mangsa-mangsa scam keldai akaun ini biasanya yang akan diheret ke mahkamah dan pelaku sebenar bebas,” katanya kepada MEDIA VARIASI.

Tambah beliau, mangsa semakin terdesak, masalah mereka tidak selesai, mereka diheret ke mahkamah dan ‘terpaksa mengaku’ salah untuk elak dipenjarakan lebih lama.

“Apa keadilan untuk mangsa-mangsa ini? Sehingga bila putaran ini akan berlaku?

“Kita tidak boleh salahkan sepenuhnya kesalahan kepada mangsa kerana kita tidak berada di tempatnya, orang terdesak sanggup buat apa sahaja untuk teruskan hidup, tetapi sejauh mana kita boleh lindungi mereka daripada diperdayakan oleh scammer ini,” katanya.

Artikel oleh: Media Variasi

RAMAI MISKIN RENTAN TERJERAT SKIM PINJAMAN MUDAH, JADI MANGSA SCAMMER

https://mediavariasi.com/2022/08/ramai-miskin-rentan-terjerat-skim-pinjaman-mudah-jadi-mangsa-scammer/