Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
SAKSI DEDAH PUSAT SEMBELIHAN TIDAK PATUH SYARIAT DIUGUT, DIBUANG KERJA – WACANAKINI – 10/05/2022
17 May 2022

KUALA LUMPUR : Saksi kepada perlakuan penyiksaan binatang oleh badan diiktiraf JAKIM sebelum ia disembelih, mendakwa dia diugut, ditekan dan diberhentikan kerja selepas pendedahan itu.

Pusat penyembelihan itu adalah Thomas Food Industries Lobethal Australia (TFI) adalah sebuah badan pensijilan halal luar negara yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) iaitu Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australian Inc (SICHMA).

Lelaki berbangsa Australia itu turut mendedahkan video miliknya yang menunjukkan keadaan pusat pengendalian penyembelihan yang tidak patuh syariat Islam dan ada binatang yang lemas dalam limpahan darah sebelum ia disembelih.

Beliau mendakwa pernah bertugas sebagai penyembelih di badan itu muncul di sidang media dengan memakai topeng muka.

“Saya menjelaskan ini kerana tanggungjawab kepada orang Islam yang lain, tak nak biarkan kita termakan daging yang tidak halal di sisi Islam.

“Ada anjing yang berada di sana menggigit dan mencederakan binatang sembelihan, ada juga pekerja yang mencederakan binatang lain secara teruk.

“Syarikat itu sembelih kambing biri-biri menggunakan mesin untuk menjimatkan kos dan membekalkan 45 peratus daging berkenaan ke Malaysia, ini adalah membimbangkan,” katanya.

Turut hadir pada sidang media itu, Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan dan Presiden Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (PERKEMAS), Faizan Mohd Nor di sini pagi ini.

Isu ini bermula dengan dakwaan seorang penulis di internet pada 1 April 2022 yang mendedahkan mengenai ketidakupayaan Thomas Foods Industries dalam membekalkan daging kepada orang Islam di Malaysia, bertajuk JAKIM Still Turning a Blind Eye to Halal Entegrity Issues.

JAKIM sebelum ini mengeluarkan kenyataan media mendakwa telah mendapatkan penjelasan SICHMA dan telah mendapat maklumbalas Pegawai Atase Halal JAKIM di Canberra yang telah menjalankan audit berkala di sana mendakwa mereka mematuhi keperluan standard penyembelihan halal Malaysia.

SICHMA telah membuat kenyataan akhbar pada 12 April 2022 memberi penjelasan serta menafikan dakwaan berkenaan.

Sementara itu, Datuk Nadzim memberitahu JAKIM perlu ada sistem yang jelas bagi menyelematkan pengguna daripada dipergunakan.

“PPIM terima aduan daging tak halal pun masuk ke negara ini.

“Tapi isu ini perlu ada penyelesaian segera, tak masuk akal lah kilang tak bersih macam tu boleh diterima dalam audit” katanya.

Sidang media berkaitan isu berkenaan.

Artikel oleh: WacanaKini

SAKSI DEDAH PUSAT SEMBELIHAN TIDAK PATUH SYARIAT DIUGUT, DIBUANG KERJA

https://www.wacanakini.com/2022/05/saksi-dedah-pusat-sembelihan-tidak-patuh-syariat-diugut-dibuang-kerja/