Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
TOKOH NGO JADI BURUAN – HARIAN METRO – 15/10/2022
15 Oct 2022

Kuala Lumpur: Ketika tumpuan terarah kepada pengumuman calon bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15), beberapa tokoh badan bukan kerajaan (NGO) dan aktivis masyarakat ‘diintai’ untuk mewakili parti politik.

Antara yang sudah pun menerima panggilan termasuk Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan; Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma), Datuk Jawahar Ali Taib Khan; Presiden Persatuan Pengguna Melayu Malaysia (PPMM), Mohd Afiq Salim; Pengerusi Persatuan Pengguna Semboyan Malaysia, Yusuf Azmi dan Pengerusi Pertubuhan Kebajikan Amal Sejagat Malaysia (Amal Sejagat), Mohd Nor Izzat Mohd Johari yang ditawarkan untuk menjadi calon berdasarkan pengaruh dimiliki mereka.

Sejak PRU-14 pada 2018, mereka ini sudah pun mendapat tawaran diberikan tempat sebagai calon namun memilih terus berjuang sebagai aktivis masyarakat dan membantu orang ramai sebaik mungkin.

NADZIM
NADZIM

Nadzim berkata, sebagai seorang aktivis, dia mula menerima tawaran daripada pelbagai parti untuk menjadi calon dalam tiga PRU sebelum ini.

Katanya, dia menolak dengan baik kerana tidak mahu dilihat memihak kumpulan tertentu apatah lagi PPIM yang diasaskan lebih 20 tahun lalu sudah mempunyai landasan kukuh.

“Minggu ini saja sudah dua tiga kali ‘orang parti’ hubungi saya minta jadi calon. Ada yang bagi saya pilih kawasan mana, ada yang nak tetapkan.

“Alasannya kerana saya ada nama, orang kenal dan dapat bantu rakyat. Selepas minta pendapat, saya rasa biarlah saya dengan perjuangan ini (PPIM), beri teguran sebagai NGO saja,” katanya.

Sementara itu, Yusuf berkata, dia juga menerima panggilan beberapa parti politik yang mahu dia bertanding sebagai calon mereka pada PRU-15 ini.

Katanya, ia termasuk ganjaran sekiranya dia bersetuju menerima tawaran itu selain akan ada ‘tempat’ sekiranya parti itu membentuk kerajaan.

“Saya tak pandai politik dan saya tidak mahu ramai musuh. Bimbang juga kalau terima, tak mampu galas tanggungjawab nanti. Jadi, saya rasa elok teruskan apa yang saya ada sekarang.

“Kalau jadi orang politik pun, saya bantu orang, apa beza dengan di sini (Semboyan). Yang hubungi saya lebih dari satu parti, saya hanya kata saya takut tak mampu,” katanya.

YUSUF
YUSUF

Bagi Jawahar Ali, dia berterima kasih kepada parti politik yang menagih khidmatnya sebagai wakil rakyat namun dia tidak berhasrat untuk bertanding.

Menurutnya, sudah beberapa kali ejen parti menghubunginya, malah ada kenalan rapat meminta dia pertimbangkan keputusan menjadi calon PRU-15.

“Setakat ini, dengan rangkaian perniagaan dan maahad tahfiz yang ada sudah memadai. Saya juga terbabit secara langsung di dalam beberapa persatuan seperti PPIM dan PPMM. Itu sudah cukup untuk turut sama membantu masyarakat,” katanya.

Sementara itu, Mohd Afiq yang disebut-sebut akan bertanding di Kelantan menyifatkan tawaran yang datang itu sebagai satu bentuk pengiktirafan di atas sumbangannya menerusi persatuan itu sejak dua tahun lalu.

Katanya, dia akan mempertimbangkan terlebih dahulu tawaran berkenaan kerana banyak elemen lain perlu diberi perhatian kerana tanggungjawab sebagai wakil rakyat bukanlah sesuatu yang mudah.

“Besar amanah yang perlu dipikul, tapi kita tengoklah macam mana. Masih awal lagi untuk buat keputusan,” katanya.

Bagi Nor Izzat, dia sudah tiga kali menghadiri taklimat anjuran sebuah parti politik yang mahukannya menjadi calon PRU-15.

Namun, katanya, dia masih sayangkan perjuangan dalam NGO ditubuhkan lebih dua tahun lalu dan mahu bergerak bebas tanpa dibayangi mana-mana pihak.

Artikel oleh: Harian Metro

TOKOH NGO JADI BURUAN

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2022/10/892596/tokoh-ngo-jadi-buruan