Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
WAKIL NGO WARNAI PRU-15 – HARIAN METRO – 25/10/2022
25 Oct 2022

Mengapa NGO? Itu persoalan yang ditanyakan seorang rakan kepada penulis selepas membaca artikel berkaitan pemimpin badan bukan kerajaan (NGO) diburu parti politik untuk menjadi calon beberapa hari lalu.

Seperti sudah tahu jawapan, dia inginkan kepastian apakah benar dan kenapa ada parti politik sudah melamar beberapa pimpinan dan aktivis untuk mengisi tempat sebagai wakil mereka dalam Pilihan Raya Umum (PRU-15) yang sedang menghitung detiknya?

Banyak jawapan yang boleh diberikan kepada soalan itu, tetapi yang pastinya adalah kerana ‘ada nama’, popular dan paling penting ialah rekod perkhidmatan mereka kepada rakyat selama ini.

Terima atau tidak tawaran itu menjadi persoalan kedua, tetapi kenapa mereka ini begitu laku sehingga dimahukan oleh lebih daripada satu parti politik.

Siapa tidak kenal dengan Datuk Nadzim Johan yang sinonim dengan perjuangannya dalam Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) atau Yusuf Azmi yang popular kerana kelantangannya membawa isu pengguna di negara ini.

Sebelum ini pun, umum mengetahui Kuan Chee Heng atau Uncle Kentang sudah pun mencuba nasib pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Semenyih pada 2019 dan walaupun kecundang, kerja-kerja kemasyarakatan diteruskan selepas itu.

Justeru tidak hairanlah mengapa ikon-ikon NGO ini diburu parti politik, seakan-akan menenggelamkan mereka yang sudah berada di dalam barisan dan ‘geli’ dan ‘pasang badan’ untuk menjadi calon PRU.

Satu elemen yang pasti ialah soal keyakinan kepada sistem perkhidmatan sama ada daripada kerajaan, parti politik mahu pun NGO itu sendiri.

Hakikanya, sejak puluhan tahun, banyak NGO membina naratif perjuangan menerusi khidmat bakti pelbagai lapangan serta program kemanusiaan.

Seperti dilaporkan sebuah portal berita, sehingga kini terdapat lebih 70,000 NGO berdaftar di negara ini membabitkan pelbagai latar belakang serta bidang kepakaran.

Jika sebahagian daripada mereka ini mewarnai arena politik, apakah akan berlaku perubahan drastik sekali gus menjulang aspirasi rakyat di negara ini?

Persoalan ini penulis ajukan kepada Nadzim dan jawapannya mudah, ia berbalik kepada apa peranan sebenar NGO, iaitu menjadi semak dan imbang kepada kerajaan dan pembangkang.

Katanya, selama lebih 22 tahun mengasas dan membawa PPIM sebagai antara NGO unggul dalam negara, beliau tidak menghitung berapa banyak kes yang sudah diselesaikan dalam tempoh itu.

Beliau turut menyentuh mengenai nikmat perjuangan memartabatkan pengguna yang menjadikannya Tokki yang dikenali ramai sehingga sudah beberapa kali PRU pun, masih ada yang mahu melihat dia menjadi ahli Yang Berhormat.

Berbalik kepada isu utama mengenai kenapa NGO menjadi pilihan, baik Nadzim, Yusuf, Jawahar Ali (Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia), Afiq Salim (Persatuan Pengguna Melayu Malaysia) dan Izzat Johari (Pertubuhan Kebajikan Amal Sejagat Malaysia), semuanya yakin platform NGO adalah yang paling baik untuk memberikan khidmat kepada rakyat, tidak kira masa dan ketika.

Mungkin ia menjadi penunjuk tidak langsung betapa NGO di negara ini berfungsi seperti sepatutnya dan bukan hanya pandai membuat laporan polis dan kenyataan media semata-mata.

Menjadi popular adalah kelebihan untuk terus menabur budi kepada masyarakat dan sewajarnya, mempunyai kuasa pula akan membantu menyelesaikan masalah rakyat.

Jika kedua-duanya digabungkan, sudah pasti banyak masalah yang membelenggu negara dapat diselesaikan, bukan?

Jadi, siapa pun calonnya, muka baharu, muka lama, kitar semula, yang pentingnya adalah sejauh mana mereka berkesan di dalam menjadi wakil kepada rakyat yang memilih.

Mungkin politik negara selepas ini diwarnai dengan atlet, artis atau ustaz selebriti yang mewakili rakyat di Parlimen atau Dewan Undangan Negeri, sama-sama kita nantikan.

Penulis Penolong Pengarang Berita Harian Metro

Artikel oleh: Harian Metro

WAKIL NGO WARNAI PRU-15

https://www.hmetro.com.my/rencana/2022/10/895823/wakil-ngo-warnai-pru-15