Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
20220510 JAKIM GAGAL PANTAU PEMATUHAN SYARAT HALAL PUSAT PENYEMBELIHAN DI AUSTRALIA?? – MINAQ JINGGO – 10/05/2022
17 May 2022

KENYATAAN MEDIA

PPIM BONGKAR STATUS DAGING HALAL

LUAR NEGARA

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) sentiasa peka dan memantau penternak dan pengedar daging halal untuk pasaran di negara ini. Baru-baru ini Ketua Aktivis PPIM, Nadzim Johan@toqqi menerima maklumat dari sumber yang sah mendedahkan bagaimana ternakan dizalimi dan proses penyembelihan yang tidak mengikut prosedur halal berlaku di luar negara. “Lebih membimbangkan syarikat tersebut merupakan pemegang sijil halal daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)”, tegasnya. Nadzim berkata, PPIM akan terus menggesa pihak JAKIM untuk melakukan siasatan secara menyeluruh supaya tidak ada unsur-unsur penipuan demi menjamin kepentingan pengguna.

Sementara itu, Presiden Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (PERKEMAS), Faizal Mohd Nor berkata, PPIM dan PERKEMAS yakin terdapat unsur-unsur jelas perlanggaran protokol penyembelihan sebagaimana telah digariskan oleh SOP halal JAKIM..

Bukti yang diterima PPIM dan PERKEMAS terdiri daripada video dan gambar serta dikukuhkan dengan saksi pekerja sembelihan.

“Siasatan menyeluruh perlu dilakukan segera oleh pihak integriti seperti JAKIM, SPRM, PDRM dan merombak semula struktur organisasi JAKIM,” katanya.

PPIM dan PERKEMAS amat bimbang dengan perkembangan terbaru kes ini kerana bekalan daging dari sumber tersebut dipercayai sudah lama dibekalkan kepada umat Islam di negara ini.

“Antara kaedah yang didedahkan ialah haiwan sembelihan dilemaskan dalam takungan darah dan haiwan tersebut juga dipercayai dibiarkan mati akibat gigitan anjing-anjing liar sehingga menjadi bangkai sebelum diproses untuk dijual di negara ini,” kata mereka dalam satu kenyataan bersama hari ini.

PPIM dan PERKEMAS turut berkongsi paparan video, gambar dan kenyataan saksi iaitu pekerja di rumah sembelihan terlibat kepada media.

Nadzim dan Faizal mahu pihak JAKIM bertanggungjawab dan mengemukakan bukti mengenai dakwaan ini.

Artikel oleh: minaq jinggo

20220510 JAKIM GAGAL PANTAU PEMATUHAN SYARAT HALAL PUSAT PENYEMBELIHAN DI AUSTRALIA??

https://www.youtube.com/watch?v=GggR_RmoXP0