Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
ADAKAH KESIHATAN RAKYAT MALAYSIA TERJAMIN ? – KENYATAAN MEDIA PPIM – 18/10/2022
18 Oct 2022

KUALA LUMPUR: Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) terus mempersoalkan status kesihatan rakyat Malaysia yang telah disuntik dengan vaksin Pfizer susulan pendedahan di Parlimen Eropah (EU) bahawa vaksin COVID-19 keluaran syarikat Pfizer yang digunakan dalam Program Imunisasi Covid Kebangsaan (PICK).

Ketua Aktivis PPIM, Nadzim Johan@toqqi berkata pendedahan terkini oleh badan luar negara itu perlu diambil serius oleh kerajaan Malaysia khususnya Kementerian Kesihatan Malaysia.

“Antara persoalan yang dikemukakan oleh ahli parlimen di eropah itu ialah kesan sampingan vaksin Covid-19 keluaran pfizer dan keberkesanan vaksin itu dalam menentang virus Covid-19,” katanya.

Nadzim berkata, berdasarkan laporan yang diterima, PPIM amat kecewa dengan apa yang telah berlaku.

Selain itu, menurut Nadzim pihak Pfizer juga gagal mengesahkan dan enggan menjawab persoalan samada vaksin keluaran syarikat Pfizer itu telah diuji sebelum diberikan kepada pengguna seluruh dunia.

“Jawapan yang diberi amat mengejutkan kerana wakil syarikat Pfizer itu mengakui vaksin berkenaan tidak pernah diuji sebelum dijual ke seluruh dunia,” katanya.

Nadzim melontarkan kepada Menteri Kesihatan dan Menteri yang bertanggungjawab keatas program PICK apakah respond dan tindakan beliau setelah perkara ini didedahkan?

“Adakah YB Khairy akan terus bersembunyi di belakang syarikat gergasi Pfizer atau akan bertindak kerana seluruh negara telah ditipu dan negara telah membelanjakan berbilion ringgit untuk tujuan vaksinasi COVID-19,”katanya.

Nadzim turut bertanya samada bekas ahli parlimen Rembau itu akan bertanggungjawab keatas apa yang berlaku dan berapa ramai rakyat Malaysia yang telah menerima suntikan vaksin keluaran Pfizer yang mengalami komplikasi.

Sebelum ini media melaporkan Ketua Eksekutif Pfizer Albert Bourla telah menarik diri daripada temu janji untuk memberi keterangan di hadapan jawatankuasa khas Parlimen Eropah mengenai COVID-19, di mana beliau dijangka menghadapi soalan sukar tentang bagaimana perjanjian vaksin rahsia dilakukan.

Keputusan itu susulan laporan audit ke dalam strategi perolehan vaksin EU yang diterbitkan awal bulan yang menimbulkan persoalan baharu mengenai hubungan antara Bourla dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen yang mendahului kontrak vaksin berbilion euro.

Sebaliknya, seorang eksekutif Pfizer, dikatakan “mengakui” bahawa syarikat dan rakan kongsinya BioNTech tidak menguji sama ada vaksin COVID-19 berasaskan mRNA mereka mengurangkan penghantaran virus sebelum melancarkannya – yang merupakan sesuatu yang syarikat tidak perlu lakukan untuk kelulusan kawal selia awal, dan mereka juga tidak melakukannya.

Untuk mendapatkan kelulusan kecemasan, syarikat perlu menunjukkan bahawa vaksin itu selamat dan menghalang orang yang diberi vaksin daripada jatuh sakit.

Mereka tidak perlu menunjukkan bahawa vaksin itu juga akan menghalang orang daripada menyebarkan virus kepada orang lain.

Setelah vaksin berada di pasaran, penyelidik bebas di beberapa negara mengkaji orang yang menerima vaksin Pfizer-BioNTech dan menunjukkan bahawa vaksinasi mengurangkan penghantaran varian yang beredar pada masa itu.

Memandangkan keputusan mengenai penularan ini muncul pada awal 2021, pihak berkuasa kesihatan negara di banyak negara melaksanakan atau mencadangkan peraturan gaya pasport vaksin yang mendorong perdebatan berterusan mengenai asas etika dan undang-undang peraturan tersebut.

Jawatankuasa itu sedang bertemu dengan pegawai penting yang terlibat dalam proses perolehan vaksin EU untuk mengambil pengajaran tentang bagaimana untuk bertindak balas terhadap wabak masa depan.

Eksekutif farmaseutikal lain telah menangani jawatankuasa itu, termasuk Ketua Pegawai Eksekutif Moderna dan pegawai kanan dari AstraZeneca dan Sanofi.