Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
BANGUN SISTEM KHAS KAWAL BEKALAN DIESEL, PETROL – PPIM – SINAR HARIAN – 24/02/2024
24 Feb 2024

SHAH ALAM – Kerajaan perlu membangunkan sistem khusus bagi memastikan bekalan diesel mahupun petrol bersubsidi di negara ini tidak dimanipulasi pihak tertentu yang akhirnya memberi manfaat kepada rakyat asing.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan berkata, undang-undang sedia ada sudah memadai sekiranya kaedah penguatkuasaan dan kawalannya dilaksanakan dengan teliti serta efisien.

Menurutnya, kerana itu perlunya sistem khas agar bekalan bahan api tersebut tidak diambil sewenang- wenangya serta dapat dikawal daripada segi jumlah yang lebih munasabah.

“Tak perlu lihat kes seludup diesel semata-mata, tapi lihat bagaimana petrol bersubsidi juga digunakan pemilik kereta asing daripada Singapura dan Thailand.

“Ini juga merupakan bentuk ketirisan yang berlaku. Perkara ini telah disuarakan sejak sekian lama dan kita mahu kerajaan ambil tindakan lebih tegas terhadap situasi ini,” katanya pada Jumaat.

Mengulas lanjut, Nazdim berkata, perkembangan itu amat mengecewakan ketika rakyat berdepan cabaran kos sara hidup ketika ini.

Justeru, beliau mengharapkan kesungguhan pihak berkuasa bagi memastikan ia tidak berterusan dan memberi kesan buruk kepada rakyat.

“Tidak pasti adakah wujud pakatan (kegiatan seludup diesel). Masalah apabila ada kartel yang menguasai. Kita seperti dipergunakan,” katanya.

Artikel oleh: Sinar Harian

BANGUN SISTEM KHAS KAWAL BEKALAN DIESEL, PETROL – PPIM

https://www.sinarharian.com.my/article/651117/berita/nasional/bangun-sistem-khas-kawal-bekalan-diesel-petrol—ppim