Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
JANGAN HALANG JEMAAH TIDAK DIVAKSIN SOLAT DI MASJID DAN SURAU, AJK BOLEH SEDIAKAN RUANG SOLAT LAIN JIKA TAKUT – KATA TOQQI – MALAKAT TRIBUNE – 09/03/2022
11 Mar 2022

CYBERJAYA – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menggesa supaya syarat keperluan vaksin Covid-19 atau suntikan tambahan vaksin tidak dijadikan syarat kebenaran memasuki masjid dan surau ketika negara menuju ke fasa peralihan endemik.

Ketua Aktivis PPIM, Datuk Nadzim Johan berkata, ketiadaan arahan jelas berhubung perkara itu selepas kerajaan mengumumkan tiada lagi penjarakan satu meter ketika solat berjemaah di masjid dan surau

“PPIM mengalu-alukan langkah kerajaan menghapuskan penjarakan social bagi jemaah di masjid dan surau seluruh negara.

“Pengumuman Perdana Menteri itu mengembalikan sedikit suasana ceria di masjid dan surau terutama menjelang Ramadan pada April akan datang.

“Walau bagaimanapun, tidak ada kenyataan atau arahan yang jelas berkenaan syarat keperluan vaksin Covid-19 atau suntikan tambahan vaksin sebagai syarat kebenaran memasuki masjid dan surau,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Nadzim yang juga dikenali sebagai Toqqi berkata, PPIM juga mencadangkan pihak masjid dan surau serta Jabatan Agama Negeri-Negeri mengambil kira kelonggaran itu sebelum menetapkan syarat yang tidak masuk akal.

“Permudahkanlah urusan umat Islam mahu menunaikan solat, jika takut sangat dengan virus Covid-19 itu, mungkin AJK masjid dan surau boleh sediakan laluan dan ruang solat yang berasingan untuk mereka yang tidak lengkap vaksin,” katanya.

Dalam pada itu, Toqqi berkata, selain kelonggaran penjarakan fizikal, PPIM turut menggesa kerajaan melonggarkan syarat wajib menggunakan aplikasi MySejahtera di tempat terbuka awam kecuali yang menjadi tumpuan orang ramai.

Sementara itu, beliau juga menegur sikap segelintir pemilik premis yang masih menggunakan prosedur operasi standard (SOP) lama dengan alasan ia adalah arahan pihak pengurusan.

“Menurut pengadu, pekerja IKEA tidak pedulikan waktu solat pelanggan dan tidak mengendahkan rayuan pelanggan yang mahu menunaikan solat yang kurang 15 minit sahaja walaupun mereka sudah beratur lebih satu jam.

“Kepada pengguna beragama Islam, eloklah kita mengelakkan pergi ke premis seperti ini. Banyak lagi perniagaan yang menawarkan produk sepertimana IKEA di sekitar Lembah Klang dan seluruh negara.

“Mereka tak hargai pelanggan beragama Islam, eloklah kita hentikan berurusan dengan mereka,” katanya yang mengulas dakwaan seorang pelanggan IKEA di Cheras mendakwa dihalang masuk ke surau oleh pekerja gudang perabot dan hiasan rumah itu baru-baru ini.

Artikel oleh: Malakat Tribune

JANGAN HALANG JEMAAH TIDAK DIVAKSIN SOLAT DI MASJID DAN SURAU, AJK BOLEH SEDIAKAN RUANG SOLAT LAIN JIKA TAKUT – KATA TOQQI

https://www.malakattribunenews.com/2022/03/jangan-halang-jemaah-tidak-divaksin-solat-di-masjid-dan-surau-ajk-boleh-sediakan-ruang-solat-lain-jika-takut-kata-toqqi/