Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
MALAKAT MALL YANG AWAL DIBANTU – MALAKAT TRIBUNE – 27/04/2020
27 Apr 2020

Siaran langsung Facebook

Moderator: Dr. Taha Omar

Panel: Pengasas Malakat Mall, Coach Mohd. Fadzil Hashim dan Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan (Toqqi).

DR. TAHA: Baharu sahaja empat hari melancarkan Malakat Mall, tiba-tiba Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan berikutan dengan Covid-19. Bagi orang biasa, keadaan ini pasti mengganggu perancangan. Tetapi Coach nampak boleh menangani keadaaan. Apakah yang Coach Fadzil hendak sampaikan mengenai peluang bisnes pasca Covid-19?

COACH FADZIL: Dalam keadaan biasa kita melihat halangan pandemik ini sebagai petanda tak baik. Kami beroperasi selama empat hari sebelum PKP dikuatkuasakan. Dalam tempoh empat hari itu, 24,000 pengunjung telah datang ke Malakat Mall.

Malakat Mall yang awal bantu

Kami dikejutkan dengan ramainya pelanggan sehingga ada yang terpaksa berbaris hingga dua jam. Apabila PKP dikuatkuasakan kami lihat ia sebagai peluang untuk memperbetulkan kelemahan. Tetapi yang luar biasanya ialah apabila PKP diumumkan kami mengambil peluang untuk mengaktifkan program Zero Hunger untuk membantu mereka yang terkesan.

Program Zero Hunger telah kami mulakan lebih setahun yang lalu. Kami adalah di antara kumpulan yang awal melancarkan program kemanusiaan ini. Pada Hari ini Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengenali program Zero Hunger  dan pasukan Brainy Ranger Emergency Response Team (BERT). Kita telah berikan lebih 7,000 sumbangan dan orang ramai yang menderma lebih RM600,000.

Membantu sebelum kaya raya

Ini mempamerkan contoh bahawa kita hendak lahirkan usahawan yang boleh membantu meskipun sebelum dia kaya raya. Kelahirannya adalah untuk menyelesaikan masalah dalam masyarakat. Apabila terjadi sesuatu, usahawanlah orang yang pertama sekali menggunakan apa sahaja yang dia ada untuk membantu.

PKP ini sebenarnya terpaksa mempercepatkan program 10 dan 100 mall. Tiba-tiba kami dijemput untuk membentangkan pelan kami kepada Ketua Setiausaha (KSU) Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi. Mereka sangat-sangat teruja. KSU sendiri mengarahkan pegawainya agar bekerjasama dengan Malakat Mall.

Tadi kita ada mesyuarat dengan FGV Transport yang menyelesaikan 40 hingga 50 peratus back office yang kita rancang. Dalam Malakat Mall ada bermacam kedai. Tetapi yang paling mustahak ialah pembekalan makanan. Sebab itu Raudhah Grocer tiba-tiba jadi penting sangat dalam ekosistem hari ini. 

Kerana itu kita terpaksa mengambil alih pasaran khususnya perbekalan makanan asas melalui Raudhah Grocer. Inilah ibrah yang kami dapat dari aspek usahawan dan juga pengguna. Dalam perjuangan yang kita mulakan melalui gerakerja Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia, adalah untuk menjadikan pengguna sebagai pemilik ekonomi.

Bagi orang Islam Covid-19 buka peluang

Pada hari ini, kekayaan berlegar dalam kalangan kapitalis. Pakar-pakar ekonomi mengatakan adalah sukar untuk bangkit selepas Covid-19 kerana kesannya terlalu besar. Tetapi kalau kita lihat dalam neraca yang positif sebagai seorang Islam, inilah peluang terbaik untuk kita wujudkan dan pasakkan ekonomi Islam.

Mengapa Malakat Mall tidak terkesan? Malakat Mall tidak terkesan kerana kita tidak mempunyai pinjaman. Kita juga mengetengahkan ekonomi tunai. Koperasi Pembangunan Pengguna Islam Malaysia (KoPPIM) menjadi satu platform yang sangat penting dalam menjayakan usaha mengambil alih syer pasaran khususnya dalam sektor runcit dalam negara kita.

Satu fakta yang dikongsikan oleh KSU Medac ialah, kumpulan SME hanya menyumbang 38 peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Di China, SMEnya menyumbang 60 peratus daripada KDNK China. Maknanya ekonomi kita yang dikatakan kecil itu adalah kerana kita tidak memainkan peranan yang betul.

SME tidak menjadi penyumbang yang signifikan kepada ekonomi negara. Maknanya peluang sangat luas sekiranya dapat kita bangunkan SME-SME kita untuk jadi peneraju dalam menyumbang kepada ekonomi negara.

Dengan cara itu kita pasti boleh mengubah pemilikan ekonomi khususnya pada orang Islam, Insya-Allah.

DR TAHA: Boleh Toqqi jelaskan, apa hubungan KoPPIM dengan Malakat Mall?

TOQQI: KoPPIM telah mula beroperasi 23 tahun dahulu (1997) dengan tiada apa-apa keupayaan. Kita tubuhkan koperasi kerana menyedari pengguna Islam begitu banyak cabarannya. Secara sepintas lalu, kita tidak boleh dilihat sebagai pengguna Islam kerana pengguna Islam sepatutnya mendapat apa yang dia bayar.

Kita bukan pengguna tetapi diperguna

Sebaliknya kita bukan pengguna tetapi dipergunakan. Di seluruh dunia, pengguna Islam menghadapi keadaan dipergunakan sebagai penyuap kepada sistem yang besar kerana mereka di luar sana mengambil kesempatan di atas kelemahan kita.

Betapa pun, perjuangan selama 23 tahun ini memberi kita pengalaman dan cabaran yang cukup besar. Ada orang bertanya apa yang KoPPIM buat selama ini? Ia seperti memegang bara api selama 23 tahun kerana kita mempunyai terlalu banyak cabaran, keupayaan yang sedikit dan hampir tiada kesedaran serta kurang kebijaksanaan.

Bukannya negara Islam tidak kuatdari segi ekonomi, tetapi kesedaran itu hampir tidak wujud dan kita ada apa yang kita ada hari ini. Kerajaan dah belanjakan begitu banyak wang kepada orang Islam kalau tidak pun trilion, barangkali berbilion. 1.21.08

Setelah begitu banyak wang dicurahkan, kita tak maju-maju juga. Kita juga berada dalam keadaan tidak berapa sedarkan diri. Kita terperangkap dalam suatu keadaan yang kurang baik contohnya budaya yang buruk.

Baru-baru ini Tan Sri Muhyiddin Yassin (Perdana Menteri) ada menyebut, selepas Covid-19 ini kita akan melakukan new norms. Hal ini telah Toqqi bincang dengan Coach Fadzil iaitu untuk meningkatkan kesedaran apa yang kita lalui pada hari ini.

Kelemahan ketara orang Islam

Kita sebenarnya tidak ikut Islam. Kita kata menepati masa, kita tidak menepati masa, Islam kata bersih kita pengotor. Islam suruh kita rajin, kita malas. Mujur di bulan puasa kali ni tiada bufet. Nasib baik bulan raya ini tidak ada rumah terbuka. Banyak dapat kita jimatkan.

Keuntungan daripada pembaziran kita adalah orang yang bukan Islam yang ambil kesempatan untuk menekan. Jadi kita lihat banyak sangat masalah yang perlu kita hadapi. Ini mungkin sebuah confession mengenai koperasi.

Luahan hati Toqqi

Jawatankuasa koperasi ini adalah kali ketiga kerana kita mencari orang yang boleh melaksanakannya. Toqqi sudah tentu tidak boleh kerana kekangan masa menjadi masalah yang besar. Jadi bila kita lantik jawatankuasa, jawatankuasa itu tak menjadi. Kita cuba lagi, pun tak jadi.

Jadi ini kali ketiga. Di waktu itu Pak Menteri ada berkata dia sedia beri geran berjumlah RM5 juta pada waktu itu. Kita cuba. Tetapi cabaran yang paling besar ialah budaya kita. Ramai yang ambil kesempatan, tiada disiplin, malas, tak bersungguh, tidak bijak, jadi kita huru hara.

Mungkin kerana doa sebab Toqqi tak mampu hendak buat. Setelah begitu lama mencari orang yang boleh buat, akhirnya Allah makbulkan doa. Dihantarnya seorang Superman yang dapat melaksanakan agenda kita. Sekarang ini Alhamdulillah.

Toqqi telah menyerahkan koperasi ini untuk dilaksanakan oleh Coach Fadzil. Sebenarnya Toqqi rasa perlu cari pengerusi yang berkaitan. Tapi Coach Fadzil degil. Dia minta saya jadi Pengerusi. Tapi tidak kisahlah kerana ini pengorbanan.

Jadi bila berjumpa dengan Coach Fadzil dan dia bercerita bermacam-macam rancangannya, maka terjadilah kerjasama di mana kita akan bantu apa yang boleh. Toqqi meletakkan 100 peratus keyakinan. Insya-Allah dikabulkan.

Sikap sombong dilarang sama sekali

Yang paling penting dalam perjuangan adalah keikhlasan. Bukannya nak cari nama atau kesombongan. Orang kita, belum jadi apa lagi pun dah sombong. Sebenarnya sombong itu, adalah yang dilarang sama sekali. Kadang-kadang jadi guard pun dah bukan main sombong. Jadi, bagaimana Allah nak beri lebih?

Insya-Allah KoPPIM akan jadi pelabur dengan mengumpul modal yang ada. Pada hari ni, kalau kita pilih untuk berjaya, Insya-Allah kita akan dapat. Kita masih meneruskanuntuk berbuat apa yang kita mampu. Toqqi pun tak mampu melainkan dengan berdoa kemudian serahakan kepada Allah.

Kita yakin, apa yang dibuat pada hari ini ialah satu kerjasama yang menggunakan kepentingan awam bagi memajukan semua golongan pengguna. Mereka yang punyai syer dalam syarikat-syarikat berdaya maju yang ada kesungguhan. 

Utamakan berkat, bukannya duit

Hari ini, apa pun yang kita cerita yang diutamakan adalah duit. Tetapi kita tidak mahu bawa budaya menjadikan wang sebagai matlamat utama. Kalau kita orang Islam, kita melihat dari sudut keberkatan. Kalau tak berkat, ada duit pun tak ada guna. 

Kita menyerahkan diri kita, kita memohon Allah berikan kita keberkatan dan kesedaran supaya kita berjaya. Kejayaannya memang dah boleh nampak. Tapi kalau setahun lalu, Toqqi belum nampak jalan. Dengan Coach baharu berjumpa pada bulan Ogos tahun lalu. Belum sampai setahun pun kita merancang. 

Bila Allah membantu, tiada sesiapa pun yang boleh menewaskan. Kita kena pegang betul-betul kerana perjuangan kita cukup berat. Kita harus menggunakan apa yang kita ada hari ini sebagai kesempatan kita.

Ambil pengajaran daripada Covid-19

Kita hendak tunggu apa lagi untuk berubah? Kalau Covid-19 tak dapat mengubah kita, entah apa lagi yang boleh mengubah kita. Kita kena bercerita mengenai komitmen diri kita. Setelah 60 tahun, inilah peluang yang Allah bagi.

Saya mengharap mendapat sokongan semua di luar sana. Kelemahan kita pun ada. Orang kita pun lemah. Tetapi Allah beri sedikit kesedaran sehingga kita komited menjadikan ini sebagai perjuangan kita.

Kalau kita mati, pahalanya luar biasa, Insya-Allah. Terima kasih kepada Coach kerana ‘menggalas biawak’. Insya-Allah kita dapat mengatasi ini semua dengan bersungguh-sungguh, berserah, berusaha dan berdoa.

Insya-Allah dalam setahun atau dua tahun kita akan nampak mereka yang datang hendak membantu. Saya juga telah berbincang mengenai pasca Covid-19 ini. Bagaimana kita hendak ambil peluang supaya dapat menyediakan platform terbaik untuk mereka yang hendak bekerja bersungguh-sungguh. – MT

Artikel oleh: Malakat Tribune

MALAKAT MALL YANG AWAL DIBANTU

http://www.malakattribunenews.com/berita/berita-semasa/11710/