Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PPIM nak jumpa IGP, akui ‘merajuk’ dengan polis – Malaysia Kini – 28/7/2017
28 Jul 2017

Snapshot(2)

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menerima teguran Ketua Polis Negara, Tan Sri Polis Khalid Abu Bakar berhubung tindakannya menyerbu premis syarikat pajakan kereta, AGR Auto Trade Holding Berhad baru-baru ini.

Bagaimanapun, ketua aktivisnya Datuk Nadzim Johan berkata, PPIM mahu satu perbincangan diadakan bersama Khalid supaya masalah yang sama membabitkan skim pajakan kereta tidak berulang.

“Saya pun dari keluarga polis, takkanlah saya nak bergaduh dengan polis.

“Cuma kita minta polis kasihanlah dekat kita. Kita ini nak bantu (pemilik kereta) dan mungkin kita boleh adakan satu kaedah di mana kita boleh buat aduan terus kepada pihak tertentu di Bukit Aman.

“Mungkin kita dapat duduk dengan IGP mencari satu kaedah bagi memudahkan semua pihak supaya lain kali tak jadi lagi perkara itu,” kata Nadzim kepada Malaysiakini.

Nadzim berkata demikian mengulas kenyataan Khalid kelmarin yang menasihati PPIM supaya mematuhi undang-undang negara dan tidak bertindak di luar batas.

Menurut Khalid, pihaknya juga sedang menjalankan siasatan terhadap kedua-dua laporan polis yang dibuat oleh PPIM dan syarikat pajakan kereta berkenaan.

‘Nak merajuk’

Mengulas lanjut, Nadzim berkata pihaknya telah cuba sebaik mungkin bagi menyelesaikan perkara tersebut namun tetap dianggap salah.

“Kita tak tahu nak buat apa. Buat itu tak betul, buat ini tak betul. Kita nak rehatlah, tak payah buat apa-apa. Kita nak merajuklah kalau begitu,” kata Nadzim berseloroh.

Kata Nadzim, PPIM begitu berharap agar agensi yang terlibat turut sama dalam menyelesaikan perkara tersebut.

“Kita buat bukan dapat duit pun bahkan duit penunda kereta ini kita pula yang kena tanggung. Jadi, kita harapkan agensi yang terlibat ini buatlah tindakan segera dan tak perlu tunggu laporan, nak tunggu orang (pemilik kereta) bankrap,” tegas Nadzim.

Sebelum ini, PPIM didakwa menceroboh AGR dengan alasan untuk membantu pemilik kereta yang didakwa teraniaya dengan skim pajakan kereta.

Modus operandi syarikat tersebut menggunakan kaedah sambung bayar kenderaan menerusi satu perjanjian yang didakwa tidak menguntungkan pemiliknya.

Pemilik kenderaan dijanjikan kereta yang mereka pajak itu mempunyai penyewa dan mereka tidak akan mempunyai masalah pembiayaan dengan institusi kewangan.

https://www.malaysiakini.com/news/389973