Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
PUSAT SEMBELIH TIDAK IKUT SYARAK: PPIM TUNTUT PENJELASAN KEDUTAAN AUSTRALIA – MALAKAT TRIBUNE – 11/05/2022
13 May 2022

KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) akan meminta penjelasan lanjut mengenai isu pusat penyembelihan di Australia yang diragui sijil halalnya daripada Kedutaan Australia susulan pendedahan mengenai cara sembelihan yang tidak mengikut syarak.

Menurut Ketua Aktivis PPIM Datuk Nadzim Johan, pada masa sama pihaknya juga akan mendapatkan penjelasan lebih lanjut daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengenai isu berkenaan.

“Apa yang terjadi dengan pusat penyembelihan di Australia itu adalah satu salah laku pihak yang berwajib dalam melakukan pemantauan dan penyembelihan haiwan berkenaan.

“Kalau kita tengok kambing di pusat penyembelihan itu melalui conveyor belt yang dipenuhi dengan darah dan ada kambing yang mati lemas dengan darah, bukannya disembelih,” katanya kepada Malakat Tribune hari ini.Terdahulu beliau menghadiri Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri PPIM di sini hari ini.

Dalam pada itu, beliau juga menasihati pengguna untuk berhati-hati ketika membeli makanan di samping menggalakan pengguna untuk memeriksa status halal produk berkenaan.

“Sudah tiba masanya pengguna untuk menentukan sama ada makanan itu halal atau tidak dengan menyemak semula proses penyediaan sesuatu makanan itu bukan setakat membeli sahaja

“Satu prosedur operasi standard (SOP) yang jelas juga perlu diwujudkan untuk keperluan makanan yang disajikan dan sekiranya isu ini berterusan maka dalam erti kata lain daging yang diimport adalah haram dan kesannya keberkatan itu akan hilang,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai keadaan pemberi maklumat bagi kes ini, beliau berkata, dia ketika ini berada di Australia dan berada dalam selamat.

“Dia sudah menerima ugutan namun dengan pertolongan rangkaian kami di sana, insya-Allah dia akan mendapat perlindungan di sana,” katanya.

Artikel oleh: Malakat Tribune

PUSAT SEMBELIH TIDAK IKUT SYARAK: PPIM TUNTUT PENJELASAN KEDUTAAN AUSTRALIA

https://www.malakattribunenews.com/2022/05/pusat-sembelih-tidak-ikut-syarak-ppim-tuntut-penjelasan-kedutaan-australia/