Logo
PERSATUAN PENGGUNA ISLAM MALAYSIA
70X, Jalan Keramat Hujung, 54000 Kuala Lumpur
Email : salam@ppim.org.my
Hotline : +6019-359 1000
Tel : +603-4257 7222 / +603-4256 6618
IKUTI KAMI DI :
RAKAMAN AUDIO DALANG SIJIL HALAL DIDEDAH – UTUSAN MALAYSIA – 18/05/2022
31 May 2022

PETALING JAYA: Selain pendedahan sumber, bukti rakaman audio membabitkan dalang di sebalik pelanggaran protokol halal sebuah rumah penyembelihan di Australia didedahkan hari ini.

Rakaman tersebut dipercayai membabitkan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan individu dikenali sebagai Mohamed Adil Rahman serta Supreme Islamic Council of Halal Meat in Australia Inc. (SICHMA).

Berdasarkan butiran rakaman berkenaan,  Mohamed Adil membuat pengakuan bahawa dia bertanggungjawab sebagai dalang menyahkan beberapa agensi pensijilan halal asing daripada pihak Jakim.

Anytime you’re welcome . In this embassy, people sh** in their pants when they want to come. Everybody ..ICCV. Moktha. When I go there, they promise me. Brother this is two weeks after Ramadan. They’ re gone. But after two week, they were delisted. Everybody is how come Adil Rahman can say oh this one delisted oh this one delisted they don’t know who did it.

(Bila-bila masa anda dialu-alukan. Di kedutaan ini, banyak yang takut apabila mereka mahu datang. Semua orang .ICCV.  Moktha. apabila saya pergi ke sana, mereka berjanji kepada saya. Abang  dua minggu selepas Ramadan, mereka sudah tiada.

Selepas dua minggu, mereka telah dinyah senarai. Semua orang tahu  mengapa Adil Rahman boleh berkata ‘oh yang ini dinyah senarai, oh yang ini dinyah senarai,’ mereka tidak tahu siapa yang melakukannya,” menurut rakaman tersebut. 

Selain rakaman audio, beberapa akuan bersumpah turut didedahkan dengan membabitkan beberapa pekerja di pusat penyembelihan tersebut. 

Sebelum ini, seorang bekas pekerja sebuah rumah penyembelihan di Australia membuat pengakuan secara terbuka yang mendakwa ada bukti rakaman video cara sembelihan haiwan di situ yang melanggar protokol adalah benar sebagaimana didedahkan Utusan Malaysia sejak 14 April lalu.

Susulan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) memutuskan untuk menggantung lesen loji sembelihan Thomas Foods International Lobethal di Australia susulan isu penyembelihan yang meragukan itu sehingga satu hasil siasatan menyeluruh diperoleh. 

Dalam pada itu, Presiden Pertubuhan Kemasyarakatan Rakyat (Pekemas), Faizan Mohd. Nor berkata, Jakim menggesa menggantung serta-merta SICHMA  sehingga siasatan terperinci selesai dijalankan.

Menurutnya, langkah tersebut dibuat selepas kegagalannya sebagai badan halal yang diiktiraf Jakim untuk memantau Thomas Foods International Lobethal di Australia selain keraguan yang timbul membabitkan SICHMA, Jakim dan beberapa dalang lain termasuk individu dikenali sebagai Mohamed Adil Rahman.

“Kegagalan SICHMA sebagai badan halal diiktiraf Jakim untuk memantau pusat penyembelihan  di Australia jelas secara langsung mereka (SICHMA) menutup salah laku halal,” jelasnya. – UTUSAN

Artikel oleh: Utusan Malaysia

RAKAMAN AUDIO DALANG SIJIL HALAL DIDEDAH

https://www.utusan.com.my/nasional/2022/05/rakaman-audio-dalang-sijil-halal-didedah/