Pengasas Islamic Research Foundation (IRF), Dr Zakir Naik telah menerima tawaran pulau oleh kerajaan negeri Terengganu untuk dijadikan Pusat Penyelidikan Islam bagi rantau Asia Tenggara.

Didalam sidang media yang diadakan pada 11 Mac itu, Dr Zakir Naik akan mempertimbangkan tawaran yang telah ditawarkan itu demi manjaga hati pihak-pihak dan negara-negara yang menawarkan tawaran yang menarik kepada beliau. Namun, pengasas IRF ini akhirnya menerima tawaran daripada kerajaan Terengganu itu.

Selain itu, ditanya kepada beliau berkenaan dengan isu beliau di cop sebagai pengganas. Beliau berkata “ramai insan yang ingin menghalang Kemanan (Islam) dimata dunia. Mereka tahu seorang yang datang dengan aman dan ingin menyebarkan Keamanan (Islam). Mereka akan cuba menjejaskan misi saya.”

Beliau mengatakan bahawa beliau tidak akan putus asa untuk berdakwah menyebarkan agama Islam walaupun beliau menerima tentangan dari beberapa pihak.

Merujuk kepada berita dunia pula, ahli keluarga Dr Zakir Naik disoal tentang penglibatan dan memberi peruntukan kepada sekumpulan pengganas. Namun, didalam kenyataannya mengatakan bahawa kerajaan india telah meminta rekod kewangan dari Yayasan Pendidikan Islam (IRF). Ternyata bahawa tiada apa-apa penglibatan IRF dalam keganasan.

Dr Zakir Naik juga menasihatkan semua agar mendengar yang teliti dan menerima dengan hati yang terbuka setiap pesanan yang diberikan. Mereka yang menentang akan lebih memahami Islam dengan lebih baik

IMG_5573 copy IMG_5593 copy